Astăzi a fost făcut un pas înapoi în parcursul nostru european. Acum două luni și jumătate, trei partide pro-europene au obținut majoritatea în Parlament. Au fost două luni și jumătate pe durata cărora a fost pusă la încercare răbdarea oamenilor cu jocuri politice, negocieri dubioase și înţelegeri pe la spate, leul a căzut din ce în ce mai mult, situația financiară a devenit din ce în ce mai proastă, iar securitatea regională s-a deteriorat tot mai tare ca urmare a escaladării crizei din Ucraina.

O coaliție între cele trei partide pro-europene a fost posibilă și rămâne posibilă. În aceste vremuri de criză un guvern minoritar este o dovadă de iresponsabilitate. Cu atât mai mult, cu cât acest guvern minoritar nu este o necesitate, ci o alegere. Iresponsabilitatea acestui guvern minoritar derivă mai ales din faptul că este construit pe o coaliție cu Partidul Comuniștilor – formațiune a cărei raliere la principiile democrației și ale statului de drept sunt cel puțin discutabile, la fel cum e discutabil angajamentul ei pentru integrarea europeană și reformele veritabile.

În noiembrie, înaintea alegerilor, au fost mulți cei care m-au sfătuit să plec din PLDM, dar am decis să nu trădez partidul într-un moment atât de important. Nu am trădat nici astăzi electoratul acestei formațiuni și nu am votat împreună cu comuniștii un guvern minoritar. ‎Şi promit că îmi voi urma angajamentele făcute în campania electorală.

În timpul apropiat, voi lua o decizie în ceea ce priveşte viitorul meu politic. Voi discuta cu colegii, mă voi întâlni cu oamenii ca să aflu ce îşi doresc de la mine în situaţia creată, astfel încât traiectoria pe care o voi urma să reflecte în cel mai fidel mod viziunea cetăţenilor care îşi doresc o Moldovă curată şi puternică.