„Un măr în loc de țigară!” – este îndemnul tinerilor de la Partidul Popular European din Moldova, care au lansat o campanie de sensibilizare împotriva fumatului. Ei au mers aseară prin parcurile și localurile din centrul capitalei pentru a convinge fumătorii să schimbe o țigară pe un măr sau să cedeze întregul pachet pentru 4-5 mere.

Aproape o mie de persoane, de vârste diferite, au acceptat provocarea. Astfel, tinerii de la PPEM încearcă să convingă oamenii să adopte un mod de viață sănătos. „Fumatul reprezintă o amenințare pentru sănătatea celor care practică acest viciu. Din cauza consumului de tutun, în Moldova, anual mor în jur de 4 000 de oameni, iar tinerii sunt expuși permanent tentației de a fuma. Pe viitor, preconizăm să elaborăm un amplu program de acțiuni antitutun pentru tineri” a mentionat reprezentantul TPPEM, Ion Ranga.

Oamenii au apreciat pozitiv acțiunea și au încurajat tinerii de la PPEM să mai desfășoare acțiuni similare. Campania s-a desfășurat în contextul Zilei Mondiale fără Tutun, care este marcată în fiecare an pe 31 mai.

Precizăm că în urmă cu trei zile, Parlamentul de la Chișinău a adoptat în lectură finală pachetul de legi antitutun, care, începând cu anul viitor, va interzice fumatul în baruri, restaurante, cafenele și în locurile publice. Proiectul a fost promovat insistent de Iurie Leancă, fiind adoptat de Guvern în decembrie 2013, când acesta era prim-ministru. La scurt timp după votul în Executiv, Iurie Leancă s-a filmat într-un spot video în care îndemna oamenii să renunțe la fumat, avertizând despre pericolul tutunului asupra sănătății, în special a copiilor și a tinerilor.

Spotul video: https://www.youtube.com/watch?v=W2PsFDWs5YI