Declarația a fost făcută de Sven Irmer, directorul Fundației Konrad Adenauer pentru România și Moldova, în cadrul lecției publice susținută astăzi de liderul PPEM, Iurie Leancă, și Paul Ziemiak, președinte al Organizaței de Tineret al CDU Germania, în fața studenților de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

„Nu văd niciun motiv de ce cele două partide aflate acum la guvernare ar accepta orice coaliţie cu Partidul Comuniştilor. Singura scuză pe care o găsesc acum este că aceste partide au dorit să identifice anumite modalităţi de a se debarasa de fostul Prim-ministru. Nimeni în Berlin sau în Bruxelles nu înţelege care ar fi acum starea de a avea orice fel de coalizare cu comuniştii, astfel aducându-i la guvernare. Nu înţelegem şi nu putem accepta asta. Ajungem la concluzia, noi, cei din Germania, că nu mai avem încredere în partidele de la guvernare de acum”, a subliniat Sven Irmer, răspunzând la întrebările tinerilor prezenți la prelegerea susținută de Iurie Leancă și Paul Ziemiak.

Președintele Organizaței de Tineret a CDU – uniune condusă de Angela Merkel – a precizat: „Suntem foarte fericiți să fim în Republica Moldova, pentru că țara dumneavoastră este foarte importantă pentru noi și pentru cancelarul Angela Merkel, care are un rol puternic în Europa. Este primul cancelar care a venit în Moldova, iar cel pentru care a venit este Iurie Leancă. Când îl ascultăm pe Iurie Leancă, noi vedem că el crede cu adevărat în Republica Moldova, în tinerii de aici, în viitorul european al Moldovei.”

Paul Ziemiak a subliniat că tinerii din Moldova sunt cei care vor decide viitorul european al țării. „Orice stat este independent și suveran în deciderea viitorului său”, a declarat acesta.

În context, liderul PPEM, Iurie Leancă, a vorbit despre proiectul său politic care își propune să facă o Moldovă puternică, astfel încât tinerii să înțeleagă că au viitor în Moldova și să nu mai fie nevoiți să plece în străinătate.

La rândul lor, studenții au afirmat că își doresc un viitor european acasă, unde să fie o viață mai bună. Iurie Leancă a subliniat că procesul de integrare europeană nu trebuie oprit și în acest sens ar trebui să ne facem tema de acasă: să realizăm reforme de modernizare a țării, să combatem corupția, să modernizăm infrastructura, să consolidăm sistemul financiar-bancar, să creăm locuri de muncă etc.

„Nu mi-am dorit să fiu politician, dar nici sa fiu șef de partid, însă clasa politică din Moldova a știut să distrugă speranța tinerilor, a celor care au revenit acasă din străinătate. Proiectul nostru are scopul de a crea un partid cu implicarea directă a tinerilor, pentru a schimba situația actuală”, a concluzionat Iurie Leancă.

Lecția publică cu tema „ Politica. Tineri. Europa” a fost organizată de Fundația Konrad Adenauer (Moldova) www.kas.de/moldau, Institutul pentru Politici și Reforme Europene din Moldova și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Puteți urmări declarațiile la linkul: http://bit.ly/1F0BN1Z