Viceprim-ministrul pentru Integrare europeană a dezvăluit noi detalii referitoare la discuțiile purtate cu oficialii români în cadrul vizitei de lucru efectuată recent la București.

Iurie Leancă a menționat în cadrul unui interviu că dicuțiile pe dimensiunea relațiilor bilaterale, inclusiv în contextul Anului Centenar, au fost focusate pe realizarea unor proiecte comune sociale, culturale și de infrastructură cu impact major pentru ameliorarea vieții cetățenilor din Republica Moldova.

Printre acestea se numără acordarea unui supliment financiar din partea statului român pentru moldovenii care au o pensie mai mică de 1500 lei, reabilitarea podurilor peste Prut, construcția Autostrăzii Unirii (Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni), crearea Uniunii lingvistice interstatale, eliminarea taxelor de roaming, reabilitarea edificiilor culturale din municipiile Chișinău și Cahul, dezvoltarea cooperării între comunele celor două țări.

În contextul preluării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene din 1 ianurie 2019, viceprim-ministrul a menționat că această perioadă trebuie văzută ca oportunitate pentru a ridica vizibilitatea Republicii Moldova și dezvoltarea dialogului multidimensional cu instituțiile europene și țările membre ale UE.

Potrivit lui Iurie Leancă, toate subiectele enumerate mai sus vor fi abordate și în cadrul reuniunii comune a Guvernelor Republicii Moldova și României care urmează să aibă loc la finele lunii noiembrie, anul curent.

 

Detalii: https://deschide.md/ro/stiri/interviu/38727/INTERVIU–Iurie-Leanc%C4%83-dup%C4%83-vizita-la-Bucure%C8%99ti-Anul-Centenar-este-o-ocazie-frumoas%C4%83-ca-s%C4%83-intensific%C4%83m-proiectele-moldo-rom%C3%A2ne%C8%99ti.htm