Astăzi, 19 septembrie 2015, a avut loc prima ședință a Consiliului Național al Partidului Popular European din Moldova. Agenda a inclus discutarea situației social-politice din țară precum și poziția și acțiunile partidului vizavi de aceasta, continuarea procesului de constituire a organelor de conducere a partidului și a secretariatului.

Președintele PPEM Iurie Leancă a menționat că guvernarea actuală face tot posibilul pentru a împinge țara în alegeri anticipate. PPEM este gata pentru un asemenea exercițiu. De asemenea a subliniat că PPEM susține spiritul civic ai oamenilor care prostestează și este alături de cei care mai au o speranță. Iurie Leanca a criticat controlul cvasitotal asupra resurselor media din Moldova și blocajul informațional cu care se confruntă PPEM. ”Pot spune cu fermitate că procesul de constituire al PPEM s-a finalizat cu succes. Avem cea mai tare și profesionistă echipă, avem viziune și un plan de acțiuni bine conturat – suntem gata să venim la guvernare pentru a readuce Moldova pe calea reformelor veritabile, pe calea integrării europene a țării și îmbunătățirii condițiilor de viață a cetățenilor” a spus Iurie Leancă. Poziția partidului vizavi de situația politică din țară a fost exprimată printr-o declarație adoptată unanim de către Consiliul Național (se anexează).

De asemenea s-a pus în discuție importanța independenței financiare a partidului și, respectiv, disciplina la colectarea cotizațiilor și donațiilor odată ce există deja contul partidului, în acest sens a fost adoptat și regulamentul financiar al PPEM.

Tot astăzi a fost adoptat Planul de acțiuni al partidului care trasează acțiunile de bază ale PPEM pentru consolidarea internă, dar și extinderea acestuia. Parte a procesului de implementare este și crearea mai multor grupuri de lucru tematice care ar avea ca obiectiv formularea poziției partidului pe diverse subiecte, elaborarea de politici publice, dar și ar monitoriza activitatea ministerelor și agențiilor guvernamentale.

Consiliul Național a finalizat astăzi procesul de constituire a organelor de conducere a partidului. Consiliul a decis că PPEM va avea 4 vice-președinți: Oazu Nantoi, Ala Nemerenco, Ruslan Codreanu și Eugen Sturza. A fost ales Biroul permanent al PPEM care va fi constituit din 21 persoane. În calitate de Secretar General al PPEM a fost ales Mihai Căpățină.

Conform Statutului PPEM, adoptat la Congresul din 26 iulie 2015, Consiliul Național este organul care asigură conducere formațiunii între Congrese. La moment acesta este format din 69 persoane, urmând ca componența să fie completată până la 101 membri odată cu extinderea numărului Organizațiilor teritoriale și constituirea organizațiilor primare.