„Am o obsesie: până în 2018, împreună, să reușim să creăm premisele necesare de a depune cererea de aderare la UE”, a declarat Iurie Leancă, Președintele PPEM, vineri, 29 iulie curent, când, ca urmare a deciziei Consiliului Național PPEM, deputații Iurie Leancă și Eugen Carpov, au semnat Acordul cu privire la Parteneriatul național în domeniul integrării europene. Tot în aceiași zi, la inițiativa PPEM, Parlamentul a aprobat Declarația cu privire la Parteneriatul național în domeniul integrării europene. Totodată, s-a decis ca Iurie Leancă să conducă Consiliul parlamentar de integrare europeană.

Acordul subliniază că integrarea europeană este un model fără alternativă, care poate asigura modernizarea durabilă și consolidarea statutului de drept în Republica Moldova. În context, au fost stipulate câteva elemente esențiale în procesul de integrare europeană și modernizare a Republicii Moldova:

– Reluarea dialogului cu Uniunea Europeană procesul lansat în toamna anului 2014 cu privire la crearea în Republica Moldova a unei Misiuni de tip UE-JUST care va contribui la consolidarea independenței justiției și combaterii corupției la nivel înalt.
– Urgentarea investigațiilor fraudelor financiar-bancare și vor monitoriza tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate indiferent de afilierea politică sau activitatea economică, în cadrul unui proces echitabil și transparent și recuperarea tuturor prejudiciilor.
– Implementarea, cu susținerea FMI și UE, reformei sectorului financiar-bancar, pentru asanarea acestuia.
– Implementa cadrul juridic referitor la limitarea concentrării drepturilor de proprietate din sectorul mass-media în vederea garantării pluralismului în conformitate cu Concluziile Consiliului UE pentru Afaceri Externe privind Republica Moldova din 15 februarie 2016.
– Efectuarea auditelor externe pentru investigarea modului de administrare a asistenței externe și a creditelor oferite Republicii Moldova (ex. proiecte de infrastructură, achiziții publice).
– Crearea unui cadru legal cu privire la implementarea standardelor internaționale de transparență cu privire la utilizarea jurisdicțiilor off-shore în sectorul public și privat din Republica Moldova.

„Fără implicarea, susținerea din partea UE, acest obiectiv este foarte greu de realizat. Am decis să apelăm la ajutorul UE cu o solicitare de a trimite în Republica Moldova un grup de expertiză europeană. Sunt cel mai interesat ca să facem cât mai repede lumină în frauda bancară. Voi cere acolo unde e nevoie de expertiză și experți pentru elucidarea mai operativă a acestui caz”, a conchis Iurie Leancă.

Pentru informații suplimentare consultați Acordul și Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la Parteneriatul național în domeniul integrării europene.

 

[tnc-pdf-viewer-iframe file=”http://ppem.nrginteractive.com/wp-content/uploads/2016/08/Acord-parteneriat.pdf” width=”1000″ height=”2000″ download=”true” print=”true” fullscreen=”true” share=”true” zoom=”true” open=”true” pagenav=”true” logo=”true” find=”true” language=”ro” page=”” default_zoom=”auto”]

 

[tnc-pdf-viewer-iframe file=”http://ppem.nrginteractive.com/wp-content/uploads/2016/08/declaratie-parlament.pdf” width=”1000″ height=”1000″ download=”true” print=”true” fullscreen=”true” share=”true” zoom=”true” open=”true” pagenav=”true” logo=”true” find=”true” language=”ro” page=”” default_zoom=”auto”]