Care sunt ingredientele necesare identificării unei soluții de depășire a actualei crize politice din țară, în baza experienței celui mai influent partid politic german – a fost obiectivul principal al vizitei de lucru, pe care o întreprinde președintele ‪‎PPEM, Iurie Leancă și echipa PPEM, începând cu 12 noiembrie curent, în Germania. ‬

În cadrul vizitei, organizate și finanțate de Fundația Konrad-Adenauer (KAS), delegația PPEM a avut un șir de întrevederi cu politicienii din Bundestag, funcționari ai Cancelariei, exponenți ai Uniunii Creștin Democrate (CDU), ș.a.

Prima întâlnire a avut loc cu cunoscutul politician german, Gunther Krichbaum, Președinte al Comitetului pentru Afaceri Europene din Bundestag. Discuția s-a axat pe o analiză a factorilor ce au generat criza politică din Republica Moldova și rolul Germaniei ca partener al Republicii Moldova în promovarea unor soluții viabile. În context, oficialul german a susținut că existența corupției în instituțiile statului este principala barieră în procesul de integrare europeană.

„Justiția din Moldova, la fel ca și cea din Ucraina, care suferă de aceeași problemă, trebuie eliberată de sub influența oligarhilor. Vreau să le transmit un mesaj tuturor: nici o țară nu se va integra în UE cu structuri corupte. Criza bancară, la fel, trebuie soluționată prin condamnări, iar banii returnați. Iar după ce am urmărit „spectacolul” ultimelor alegeri prezidențiale, vreau să vă zic că Moldova are nevoie și de o reformă constituțională”, a spus Krichbaum.

Dl Krichbaum a mai ținut să accentueze că susține eforturile PPEM pentru că vede în această forță politică o perspectivă. Totodată dlui a încurajat o colaborare și o implicare cât mai activă atât a tinerilor, cât și a societății civile.

Delegația PPEM a avut și privilegiul de a se întâlni și a discuta, în limba română, cu Dr. Bernd Fabritius, membru al Bundestagului/Uniunea Creștin-Democrată, Co-Raportor pentru Republica Moldova din partea Comisiei pentru Afaceri Externe. În cadrul acestei discuții a fost abordată situația instituțiilor captive din țară și necesitatea reconstrucției statului de drept în Republica Moldova. Oficialul a susținut necesitatea reformării clasei politice din Moldova, menționând că Consiliul Europei a instituit o unitate de monitorizare a respectării separării puterilor în stat în România, Bulgaria și Republica Moldova.

O altă întâlnire a avut loc cu reprezentanții celui mai mare și popular partid german – partidul condus de Cancelarul Angela Merkel – Uniunea Creștin-Democrată (CDU). În cadrul acesteia, s-a discutat privind provocările actuale din Europa, inclusiv criza refugiaților și impactul ei asupra politicii din Germania. Bertil Wenger, șeful Departamentului de Afaceri Externe al CDU, a relatat despre cum colegii săi, în diverse generații, au reușit să construiască acest partid și să simplifice ierarhia și birocrația din interiorul organizației.

„Partidul nostru are la bază un sistem democratic, prin care orice propunere a unui cetățean dintr-un simplu sat poate ajunge până la congresul anual al partidului. Peste 30 persoane din Departamentul strategii și programe lucrează asupra soluțiilor la problemele cu care se confruntă societatea, generând idei și sugestii pentru politici publice. De asemenea, interesele mediului de afaceri sunt promovate prin intermediul unităților sectoriale ale CDU, precum este Organizația întreprinzătorilor mici și mijlocii. Această organizație este cea mai puternică la noi, este coloana vertebrală a economiei Germaniei, dar nu oligarhii sau companiile mari”, a menționat Bertil Wenger, șeful Departamentului Afacerilor Externe, CDU.

Aceeași opinie a fost împărtășită de Jens Pauls și Frank Priess, funcționari de rang înalt în Fundația Konrad Adenauer. Oficialii a afirmat că instituția pe care o reprezintă urmăresc cu atenție evoluțiile din țara noastră și au încurajat consolidarea PPEM pe baza unei comunicări mai active.

„Vă suntem alături cu toată susținerea”, a subliniat Jens Pauls.

Către sfârșitul zilei, delegația PPEM, a avut o întâlnire cu Dr. Joachim Bertele, oficial responsabil de regiunea Europei de est în cadrul Cancelariei Federale. Oficialul a făcut o incursiune în situația din Republica Moldova și cea din regiune, prezentând viziunea pe acest subiect al Cancelariei.

Amintim că vizita de lucru a delegației PPEM este organizată cu susținerea financiară și logistică a Fundației Konrad-Adenauer.