Partidul Popular European din Moldova (PPEM) a încheiat cu succes procesul de înregistrare și va continua să-și consolidere structurile în toată țara, iar în câteva săptămâni va organiza Consiliul Național pentru a-și alege toate organele de partid. Despre aceasta a anunțat președintele PPEM, Iurie Leancă, într-o conferință de presă susținută alături de prim-vicepreședintele Eugen Carpov și președintele OT Chișinău, Oazu Nantoi.

„Este evident că acum, mai mult ca niciodată, Republica Moldova are nevoie de un Guvern pro-reformă, pro-european și credibil. Avem nevoie de o schimbare serioasă la Procuratura Generală, Banca Națională, la alte instituții de importanță, cum ar fi ANRE, Consiliul Concurenței, CNPF, prin depolitizarea și asigurarea unei independențe reale a acestora”, a subliniat Iurie Leancă.

El a făcut referire la decizia de astăzi a ANRE cu privire la suspendarea majorării tarifelor la energia electrică și gaz, pe care a calificat-o drept una politică. „Partidele de azi vorbesc despre europenizarea R.Moldova, însă de fapt se observă contrariul – o politizare și mai mare, care are interesul să servească obiectivelor partidelor și nu ale cetățenilor”, a spus liderul PPEM.

Cât despre situația din sistemul bancar, Iurie Leancă a declarat: „Se vorbeste mult despre frauda bancară de un miliard , dar puțin se face. Investigația trenează. Cea mai importantă întrebare pe care o avem noi toți este: cine a furat banii? Coaliția de guvernare vrea să bage din nou mâna în buzunarul cetățenilor și așa vor ei să acopere furtul și gaura din buget. Ne vom opune acestei coaliții, dar opoziția în Parlament nu este suficientă.”

Șeful PPEM a atenționat că actuala coaliție a deteriorat relația R.Moldova cu partenerii de dezvoltare, Guvernul a aruncat țara în recesiune, iar problemele cetățenilor se agravează în ritm de avalanşă.

Iurie Leancă a fost făcut apel către toți cetățenii să ceară Guvernului să-și respecte obligațiunile sau să demisioneze. „Fie că cetățenii o vor face prin proteste sau alte mijloace legale a-și susține revendicările, important este să punem presiune pe Guvern să nu îngroape această anchetă. PPEM consideră legitim dreptul cetățeanului de a protesta pașnic și a-și exprima nemulțumirea în orice situație când autoritățile încalcă flagrant nu doar bunul-simț, ci și normele legislației în vigoare”, a afirmat președintele Partidului Popular European din Moldova. Iurie Leancă a subliniat că protestele sunt o metodă mai bună decât plecarea sau evadarea din țară.

La rândul său, Oazu Nantoi a declarat: „Dacă cetățenii protestează, dacă ei inaintează niște propuneri actualei guvernări, iar aceasta se face că plouă și nu reacționează deloc, atunci vine faza pentru altfel de acțiuni”.

În acest context, Eugen Carpov a adăugat: „Adresarea noastră este către toți cetățenii, indiferent că sunt membri ai PPEM sau simpatizanți, sau că nu sunt, dacă ei consideră că nu le este indiferent tot ce se întâmplă în R.Moldova, atunci să iasă la protest. Este important doar ca ei să protesteze în mod pașnic”.

În concluzie, reprezentanții PPEM au spus că Republica Moldova poate fi ruptă din captivitate, dacă cetățenii se vor uni în partide politice principial noi, cum este PPEM – deschis pentru toţi cetăţenii care doresc să fie stăpâni pe ţara lor și care vor să întoarcă sensul existenţei Republicii Moldova.

https://www.privesc.eu/Arhiva/63323/Conferinta-de-presa-organizata-de-Partidul-Popular-European-din-Moldova-privind-situatia-politica-si-social-economica-din-tara–precum-si-actiunile-vi