Astăzi, 21 martie 2016, în cadrul unei conferințe de presă, Partidul Popular European din Moldova (PPEM), a cerut urgent retragerea a proiectului legii cu privire la statutul municipiului Chișinău, înaintat anterior de Partidul Liberal spre examinare Parlamentului Republicii Moldova.

Astfel, având în vedere impactul major al legii respective și faptul că aceasta ar putea servi drept precedent sau model și pentru alte municipii, PPEM cere să fie întreprinse următoarele acțiuni:
1. Să fie organizate dezbateri publice cu participarea largă a societății civile și locuitorii municipiului Chișinău;
2. În procesul audierilor să fie implicate structurile specializate, precum Congresul Autorităților Locale din Moldova;
3. Textul final al proiectului legii să fie expertizat la nivel internațional.

„Astăzi, după atâția ani de guvernare în municipiu a Partidului Liberal, Primăria capitalei nu dispune de un regulament de organizare și funcționare. Nu există o subordonare clară pe verticală a responsabilităților administrative. Absența unei ierarhii bine definite în cadrul executivului influențează negativ activitatea practică a acestei instituții și calitatea vieții fiecărui cetățean al municipiului. În multe cazuri, șefii unităților structurale ale Primăriei au dezvoltat si profita de conjunctura politică si de lipsa unei coordonări clare dintre Primărie și Consiliu”, a declarat consilierul municipal, Ruslan Codreanu.

Totodată, consilierul municipal, Veaceslav Bulat, a menționat: „Prin proiectul de lege înaintat de Parlament se dorește trecerea tuturor responsabilităților sub răspunderea Primarului General, ceea ce ar putea duce la o dictatură în cadrul instituției. Astfel, proiectul înaintat vine să amplifice conflictul dintre primar și Consiliul Local.”

PPEM reamintește că, în iunie 2015, deputații Iurie Leancă și Eugen Carpov au înregistrat de asemenea un Proiect de Lege privind statutul municipiului Chișinău, care propunea următoarele soluții și îmbunătățiri:

1. Clarificarea poziției și competențelor actorilor din cadrul municipiului Chișinău – Consiliului municipal, Primarul general, viceprimarul și pretorul. Definirea rolului și a funcțiilor Preturilor.
2. Îmbunătățirea activității Consiliului municipal prin instituirea funcției de Președinte al Consiliului, crearea Biroului Consiliului, specificarea competențelor Secretarului Consiliului.
3. Obligativitatea prevăzută expres în lege a aprobării Regulamentului de funcționare a Consiliului.
4. Crearea Inspectoratului municipal pentru gestionare urbană în calitate de structură de control pentru a putea fi asigurată verificarea aplicării corespunzătoare a legii.
5. Clarificarea competențelor privind administrarea patrimoniului orașului și divizarea de cel al municipiului și al autorităților administrativ-teritoriale de nivelul I din componența municipiului.

„Spre regret, reacția deputaților din majoritatea parlamentară a fost una tradițională pentru clasa politică moldovenească. Textul a fost examinat superficial în câteva comisii parlamentare și pus pe raft să se prăfuiască fără nici o perspectivă să ajungă să fie dezbătut în ședința în plen a Parlamentului. Iar reprezentanții PL au încercat să încropească în grabă un text care doar ar agrava situația și așa dificilă din municipiu”, a concluzionat deputatul PPEM, Eugen Carpov.

Amintim că un grup de deputați ai Partidului Liberal au înregistrat recent în Parlament un nou proiect de lege cu privire la statutul municipal. Noul document vine, potrivit notei informative să „evite conflictele de competențe” care să permită soluționarea eficientă a problemelor municipiului.