Am urmărit cu mare atenție prestația de la Bruxelles a delegației conduse de Prim-ministrul Pavel Filip. Mesajele transmise de oficialii UE în cadrul reuniunii Consiliului de Asociere nu mai lasă loc de interpretare, mai ales în ceea ce privește nivelul de încredere în capacitatea guvernării de la Chișinău de a pune în aplicare agenda de reforme. Sperăm că și discuțiile cu Parlamentarii Europeni i-au trezit la realitate și i-au adus cu picioarele pe pământ, luând în considerație aprecierile despre un progres deosebit în care s-au lansat săptămâna trecută guvernanții de la Chișinău.

Uniunea Europeană, la fel ca și cetățenii noștri, nu mai vrea să audă promisiuni și declarații, dar cere tranșant acțiuni practice de aplicare a legilor, depolitizarea instituțiilor publice, asigurarea independenței justiției și a activității instituțiilor de drept, investigarea și prevenirea fraudelor în sistemul financiar-bancar, renunțarea la practici de justiție selectivă, precum și finalitate în combaterea corupției la nivel înalt și a spălării banilor. Astfel, salutăm poziția UE de a solicita guvernării rezultate concrete în realizarea neîntârziată a Foii de Parcurs și a priorităților cheie scoase în evidență de UE în cadrul Consiliului de Asociere. Vom monitoriza și vom sprijini presiunea UE asupra guvernării de la Chișinău pentru a o responsabiliza și a o determina să renunțe la practici vicioase de acțiuni de fațadă.

Uniunea Europeană a notat asistența financiară substanțială pe care o acordă și care este disponibilă pentru susținerea reformelor și implementării Acordului de Asociere. Însă, UE nu s-a lăsat deocamdată convinsă să reia susținerea directă bugetară, pe care riscăm să o ratăm, așa după cum au fost ratate cele aproape trei miliarde de lei anul trecut. Încheierea unui Acord de asistență macro-financiară cu FMI este condiția primordială. În această ordine de idei, considerăm că Guvernul trebuie să grăbească îndeplinirea condițiilor necesare.