Promovarea statului de drept, implementarea reformelor în domeniile prioritare și crearea condițiilor economice favorabile pentru tineri – sunt concluziile principale ale Forumului European al Tinerilor din Moldova (EYFM) care a avut loc la Chișinău, 14 mai 2015, unde au participat 20 de tineri politicieni din 11 țări, reprezentanți ai celor mai importante organizații politice de tineret la nivel european, precum YEPP, Junge Union, EDS, TNL România. Evenimentul a fost organizat de către Tinerii Partidului Popular European din Moldova și Fundația Konrad Adenauer.

Timp de o zi tinerii politicieni europeni împreună cu reprezentanții TPPEM au avut dezbateri pe trei paneluri de discuții pe marginea celor mai presante probleme cu care se confruntă astăzi Republica Moldova: șomajul în rândul tinerilor, promovarea statului de drept și mimarea implementării Acordului de Asociere.

„Deși este prima noastră experiență, Forumul a întrecut așteptările noastre. Am schimbat opinii cu colegii europeni,  am identificat soluții pentru problemele cu care se confruntă tineretul din Moldova, am stabilit relații de prietenie și am convenit să colaborăm pe domenii de interes comun”, a menționat Ion Ranga, președintele TPPEM.

„Noi cunoaștem că tinerii moldoveni se confruntă cu o situație economică dar și politică destul de dificilă. Motivul pentru care suntem noi aici este să-i ajutăm, să identificăm împreună soluții și să discutăm ce am făcut noi în situații similare”, a reiterat vicepreședintele YEPP, Andrianos Giannou.

Totodată, Riccardo Pozzi, vicepreședintele YEPP, a specificat: „Dacă doriți să fiți parte a UE, trebuie să depuneți eforturi”. În acest context, co-președintele TNL România, Sorin Moldovan, a adus exemplul României în combaterea corupției prin crearea DNA, sugerând necesitatea începerii luptei cu acest flagel la toate nivelurile de luare a deciziilor”.

De asemenea, în cadrul EYFM au participat reprezentanți ai conducerii PPEM, precum și membrii mai multor organizații neguvernamentale.