Continuarea dialogului, crearea unei coaliții majoritare, alegerea cât mai rapidă a unui noi guvern, care ar permite depășirea crizei prin care trece Republica Moldova – au fost concluziile vizitei de lucru întreprinse de președintele ‪‎PPEM, Iurie Leancă și colegii din conducerea de vârf a partidului, în perioada 12-14 noiembrie curent, în Germania. Rezultatele acestei vizite de lucru au fost prezentate astăzi, 17 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă.‬

Președintele PPEM, Iurie Leancă, a apreciat pozitiv întâlnirile pe care le-a avut cu oficialii germani și a reiterat încă odată importanța susținerii partenerilor strategici ai Republicii Moldova în găsirea soluțiilor depășirii crizei politice din țară.

„Colegii de la Berlin, în pofida crizei prin care trec ei, fiind supuși acestor atacuri teroriste, continuă să ne susțină. Iar noi, îl loc să beneficiem de susținerea lor, ne lansăm în chestii mărunte și în campanii de denigrare, atât la persoana mea, cât și a PPEM. Eu cred că noi trebuie să profităm de această susținere și să transformăm Republica Moldova într-o zonă de stabilitate, pentru cetățenii țării și pentru Europa”, a spus Iurie Leancă.

Totodată, secretarul internațional PPEM, Valeriu Chiveri, a menționat că vizita de lucru a fost planificată din timp și a fost susținută financiar doar de Fundația Konrad Adenauer.

„Am simțit că colegii de la Berlin urmăresc cu atenție ce se întâmplă la Chișinău și doresc cât mai repede un Guvern care ar putea să miște țara înainte. Deci au împărtășit aceleași idei ca și PPEM, că avem nevoie de un Guvern funcțional, care și-ar asuma responsabilitatea pentru viitorul țării. De asemenea, partea a doua a vizitei a fost un transfer de experiență de la CDU către PPEM prin care am fost încurajați și am simțit o încredere din partea colegilor noștri de la Berlin că partidul merge pe calea corectă”, a declarat Valeriu Chiveri.

În cea de a doua parte a conferinței de presă, Iurie Leancă, a vorbit despre situația actuală social-politică din țară. Referindu-se la criza politică din Moldova, președintele PPEM, a mai făcut odată apel către partidele pro-europene și le-a îndemnat să uită frustrările, pentru a reveni la discuții, în vederea alegerii unui nou guvern.

„Apelez la rațiunea și la responsabilitatea, în special, a celora care au fost aleși pe 30 noiembrie 2014, de la care așteptăm să vină cu propuneri concrete. PPEM, la rândul său, va veni cu contribuția proprie, care este bazată nu numai pe experiența din interior, ci elaborată împreună cu partenerii din străinătate. Venim cu soluții de sistem și suntem gata să uităm de supărări. Pentru că, cel mai rău ce s-a întâmplat în societatea moldovenească în 2015 este faptul că a dispărut speranța, perspectivele de viitor, în rândul cetățenilor de rând. Avem o responsabilitate mare ca să readucem această speranță oamenilor, să redăm încrederea celor din afară, care mai sunt interesați de noi. Numai astfel, vom putea schimba situația dramatică din țară”, a conchis Iurie Leancă.

Amintim că vizita de lucru a delegației PPEM a fost organizată cu susținerea financiară și logistică a Fundației Konrad-Adenauer.