„Asupra candidaților Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” se exercită presiuni la nivel naţional, din partea Fiscului, a Procuraturii Generale și a altor instituții ale statului. Totodată, abuzurile administrative au loc și în mun. Chişinău”. Este declarația lui Oazu Nantoi, candidat al blocului pentru funcția de primar al capitalei, în cadrul briefingului de presă cu tema: „Abuzul și utilizarea resurselor administrative în alegerile locale 2015”.

Oazu Nantoi a făcut referire la un caz concret – demiterea abuzivă din funcție a trei candidați PPEM din comuna Bacioi. Este vorba despre Vasile Toderaşcu, candidat la funcţia de primar, care a fost eliberat din postul de viceprimar. La fel, Nicolae Paiu a fost destituit din funcţia de arhitect, iar Ion Barbalat – din postul de șef al Serviciului Pompieri. Ambii sunt candidați la funcția de consilier.

„În pofida Codului Electoral, art 48, al.5, potrivit căruia candidaţii înscrişi nu pot fi concediaţi în timpul campaniei fără consimţământul lor, cei trei au fost scoși din funcție. Vasile Toderaşcu a fost demis de către actualul primar. Aceste acţiuni venite din partea PL, ridică două întrebări: dacă PL mai oferă o alternativă partidelor corupte sau a decis să apere puterea cu orice preţ, inclusiv prin folosirea resurselor administratuve și încălcării legii, și cea de-a doua – dacă pe viitor PL mai vede o colaborare cu Blocul Electoral „PPEM- Iurie Leancă” după alegeri în consiluil municipal sau deja a bătut mâna cu coaliţia minoritară”, a subliniat Oazu Nantoi.

Vasile Toderaşcu, fost viceprimar la Bacioi din septembrie 2011 pâna pe 12 mai 2015, a declarat că anterior niciodată nu i-au fost aplicate sancțiuni la locul de muncă, până când a început campania electorală și a anunțat că nu îl mai susţine pe primar şi va candida din partea „PPEM- Iurie Leancă”.

„Drept urmare, la 3 mai, mi-a suspendat competenţele de viceprimar, la 4 mai mi s-a aplicat o sancţiune disciplinară, iar pe 12 mai a convocat o şedinţă în care am fost demis, nu am fost informat. Din 23 de consilieri au fost invitați doar 12, o ședință de urgență planificată pentru demiterea mea, a fost o întelegere prealabilă”, a precizat Vasile Toderaşcu.

El a calificat acțiunea drept o presiune asupra sa pe motiv că a îndrăznit să-și înainteze candidatura la funcţia de primar. „Este regretabil că un primar care este membru al unui Partid Liberal a exercitat aceste presiuni, care ulterior s-au răsfrânt şi asupra colegilor mei pentru că au hotărât să meargă în acest scrutin cu Blocul Electoral PPEM”, a spus în concluzie Vasile Toderaşcu.

Cei trei vor ataca deciziile de demitere în instanță. În context, ei au făcut apel către PL să își anuleze deciziile pentru a evita plata despăgubirilor din banii publici și a lăsa deschisă poarta pentru o eventuală colaborare după alegeri.