În această seară, am fost invitatul emisiunii „InterPol” cu Natalia Morari, de la postul TV7. Am vorbit despre lupta cu corupție, despre necesitatea reformei în justiție. Dincolo de mentalitate, din punctul meu de vedere, miezul corupției este în justiţia moldovenească, pentru că degeaba poţi deschide anumite dosare, dacă acestea nu au finalitate. Doar cu ajutorul europenilor putem face reforma în justiţie. M-am luptat pentru acest proiect timp de un an, pentru că nu a fost simplu să-i convingi pe cei de la Bruxelles, de la Berlin, din alte capitale, e vorba despre resurse, despre oameni, despre finanţe ca să începi această reformă.

Am examinat experienţa Țărilor Baltice, din Europa Centrală şi nu e doar poziţia mea, este și înţelegerea colegilor din Occident – fără susţinerea și presiunea puternică din partea celor din Occident nu va fi nicio schimbare.

La începutul anului 2014, fostul ministru de Externe al Olandei, care acum este vicepreşedinte al Comisiei Europene, mi-a spus: „Iurie, de ce nu încercaţi să invitaţi judecători, magistraţi, fie că sunt la pensie, fie că încă activează, care fiind susţinuţi financiar de Comisia Europeană să vină la Chişinău aşa cum s-a făcut în alte câteva ţări, care au aderat sau aderă la UE?” Nimeni nu a pus problema să-i înlăturăm pe judecătorii noştri şi să vină nemţii, francezii sau suedezii ca să ia decizii în locul lor. Nu ne dezicem de suveranitate. Am pus problema ca aceşti magistraţi, judecători să vină, iar în frunte să fie un Reprezentant Înalt al Comisiei Europene, care să fie şi un politician respectat care să poată atrage şi resurse financiare. Fără presiuni din afară schimbarea nu va avea loc.

Vor veni doar atunci când va exista voinţă politică şi fără falsă modestie vreau să vă zic că dacă aş fi rămas Prim-ministru lupta cu corupţia şi reforma justiţiei ar fi fost o mare prioritate.

Nu trebuie să ne fie ruşine că suntem incapabili să ne reformăm de unii singuri.