Președintele PPEM, Iurie Leancă, consideră o utopie apelul lui Andrei Năstase privind desemnarea unui candidat unic, susținut de toate forțele anti-oligarhice (atât de dreapta, cât și de stânga). ”E un fel de isterie preelectorală”, a continuat Iurie Leancă într-un comentariu făcut pentru Deschide.MD.

”Eu îmi doresc mai mult ca oricine să aflăm ce s-a întâmplat în sistemul bancar. Eu am fost cel care am insistat pe aducerea experților străini, pe încheierea unui contract cu compania Kroll. Eu nu mai puțin decât ceilalți îmi doresc schimbarea, dar nu poți purta negocieri cu partide care se ascund după retorici frumoase în timp ce scopul lor nu este decât să schimbe un grup de interese pe altul, partide care vorbesc deschis despre suspendarea acordului de asociere”, a declarat Iurie Leancă.

Rugat să precizeze dacă declarația de mai sus înseamnă retragerea PPEM din formatul de negocieri al partidelor – teoretic – de centru-dreapta, Iurie Leancă a răspuns negativ.

”Nu, noi vom continua să discutăm în acest format, chiar dacă nu am avansat prea mult. La următoarea întrevedere ne vom clarifica cu acest apel lansat de Andrei Năstase să vedem ce urmăresc ei de fapt. În opinia noastră, singura soluție este să ne sincronizăm acțiunile în calea integrării europene”, a adăugat Leancă.

Întrebat ipotetic dacă ar fi de acord, cel puțin, să se așeze la masa discuțiilor alături de Renato Usatîi și Igor Dodon, așa cum îndeamnă Andrei Năstase, președintele PPEM ne-a răspuns: “Când te așezi la masă, trebuie să ai un obiectiv comun. Dar eu ce să discut cu ei, dacă noi nu avem o agendă comună? Nu văd rostul unor astfel de șezători. Poate doar dacă ne întâlnim la un ceai să discutăm altceva decât politică”.

Partidul Platforma “Demnitate și Adevăr” a făcut apel către toate partidele reformatoare care se bucură de încredere populară să înceapă discuțiile privind desemnarea unui candidat unic pentru alegerile prezindențiale. În cadrul unei conferințe organizate astăzi ad-hoc, liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat că, în opinia sa, termenul limită pentru aceste discuții este de 20 iunie 2016.

Artcicol semnat de portalul de știri deschide.md