După ce la 13 martie am cerut să fiu invitat pentru audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind situația din sistemul financiar-bancar, iată că astăzi am ajuns să fiu ascultat.

Mă bucur că discuţia a durat o oră şi jumătate, ceea ce arată pe de o parte interesul meu de a comunica cu membrii comisiei pe toate aspectele, pe toate detaliile, care ţin de ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce se întâmplă încă astăzi în bancar. Şi arată şi interesul membrilor comisiei de a afla punctul meu de vedere, în mod special din poziţia pe care am avut-o – cea de Prim-ministru. Eu le-am mulţumit, bineînţeles, pentru că au acceptat deschiderea şi interesul meu de a fi audiat, ca să se audă punctul meu de vedere.

Am menţionat despre puternicul meu interes şi angajament de a ajuta comisia şi dacă e nevoie şi instituţiile abilitate în investigarea sistuaţiei din sectorul bancar, ca să se afle adevărul. Adevărul asupra a câtorva elemente: în primul rând, care „instutuţii ale statului, neîndeplinindu-şi obligaţiunile, trebuie eventual să fie sancţionate sau cel puţin să înţelegem care dintre acele instituţii nu şi-au îndeplinit angajamentele şi datorită cărora s-a ajuns în situaţia respectivă.

Trebuie să aflăm cine s-a ocupat, cine a luat decizii care au permis delapidarea bunurilor din aceste bănci. Am venit cu sugestia să fie examinată corespondenţa pe care am avut-o în calitate de Prim-ministru, din momentul în care au început să se contureze elementele de criză, şi tot ce am solicitat şi cum s-a reacţionat la mai multe solicitări de ale mele. Am mai venit şi cu sugestia asupra necesităţii desecretizării unor decizii, dar am mai zis că mai multe decizii care au fost luate, în mod special în ultimele luni au fost doar parte componentă a unui plan de acţiuni pe care guvernarea, autorităţile urmau să le elaboreze împreună cu susţinerea activă a FMI-ului, Băncii Mondiale, fiindcă acolo există expertiza tehnică necesară.

Situaţia nu ne prea permite să ne relaxăm şi să aşteptăm încă nu ştiu cât timp, câte luni. Trebuie să acţionăm acum într-o manieră responsabilă, încât din această criză să tragem anumite concluzii şi să venim cu o soluţie de asanare a sistemului bancar. M-am referit la solicitarea pe care am făcut-o expresă partenerilor noştri din străinătate şi ambasadorului american şi celui britanic, Comisiei Europene când am fost în vizită în decembrie să ne ofere expertiză, în special experţi investigatori pentru a ajuta instituţiile noastre abilitate să desfăşoare tot ce ţine de acest subiect, ancheta penală, investigaţia să o desfăşoare cât mai profesionist şi cât mai repede.

Atunci ambasadorii au reacţionat pozitiv şi urma să revenim la acest subiect, în momentul în care guvernul trebuia să fie instituit, sper ca cei care sunt astăzi la guvernare nu vor ezita de urgenţă să reitereze solicitarea, să vină expertiza din afară, deoarece mai multe tranzacţii care au permis ca banii să fie scoşi din Republica Moldova au avut un caracter transnaţional şi fără expertiza de acolo va fi foarte complicat. Şi asta să fie separat de ceea ce face compania Kroll, pentru că din câte cunosc nu conlucrează direct cu instituţiile din Republica Moldova, fie că e vorba de CNA sau Procuratura Generală, iar noi avem nevoie ca instituţiile noastre abilitate să aibă beneficiul unor astfel de expertize din afară.

În încheiere am zis că sunt interesat de aflarea adevărului, de sancţionarea celor care au fost implicaţi, de investigarea care ne va permite să recuperăm activele care sunt recuperabile, astfel încât povara să fie cât mai mică.