Declarația a fost făcută de Iurie Leancă, lider al Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova” într-o conferință de presă susținută astăzi la sediul PPEM. „Summitul de la Riga este un simplu eveniment cotidian, fără impact pentru viitorul Moldovei, este un motiv pentru a constata anumite lucruri, din pacate, triste. Țara merge într-o direcție proastă. Moldova nu are o perspectivă clară de dezvoltare și nici încrederea partenerilor europeni”, a spus Iurie Leancă.

El a precizat că în anul 2014 au fost făcuți pași concreți pentru apropierea Moldovei de UE: au fost scoase vizele europene pentru cetățenii moldoveni, a fost semnat Acordul de Asociere la UE, a venit sprijin financiar enorm de la Bruxelles – asistența directă la bugetul de stat era de 62 de milioane de euro -, au fost lansate acțiuni pentru consolidarea instuțiilor statului, a sistemului de justiție etc.

„Relația noastră cu UE era în trend ascendent, iar acum este falimentară. Sper ca summitul de la Riga să fie un duș rece pentru autorități. Suntem captivi, fără presiuni din afară nu putem începe adevăratele reforme ale justiției, Procuraturii”, a precizat liderul PPEM. El a accentuat că de urgență se impune crearea unei majorități pro-europene în Parlament și reforme cu obiective clar stabilite. „Doar dacă se creează o majoritate funcțională în Parlament, putem recăpăta acest curs european și reobține încrederea și sprijinul partenerilor noștri europeni”, a conchis Iurie Leancă.

Și candidatul blocului „PPEM- Iurie Leancă” pentru funcția de primar al Chișinăului, Oazu Nantoi, a vorbit despre rezultatele acestei reuniuni în contextul perspectivei europene a Moldovei. „Summitul de la Riga demonstrează că am ajuns într-o fază periculoasă pentru securitatea regională, țara noastră a ajuns foarte vulnerabilă provocărilor din exterior, realizată cu complicitatea politicienilor interni”, a declarat Oazu Nantoi. În timpul discursului său, trei tineri „deghizați” în liderii coaliției minoritare – „cei trei Vlazi”, au punctat care au fost pespectivele ratate pentru Moldova după votul din 30 noiembrie: depunerea cererii de aderare la UE, pachetul majoritar financiar pentru modernizarea ţării, aducerea Procurorilor şi a judecătorilor europeni în cadrul misiunii EUJUST.

În concluzie, Oazu Nantoi a îndemnat cetățenii să nu își mai dea votul pentru cei corupți. „Să luptăm cu corupția nu prin vorbe, dar prin fapte”, a subliniat candidatul PPEM pentru funcția de primar al capitalei.