Deputatul neafiliat, Iurie Leancă, președinte al Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova” a făcut analiza situației social-politice din țară în contextul raportului de activitate a Guvernului pentru 100 de zile.

„A fost un raport lipsit de consens, și nu e vina premierului, ci e responsabilitatea celor două partide care au creat o guvernare minoritară și care și-au asumat responsabilitatea. Raportul reflectă o situație dramatică în țară, o lipsă totală de reforme și acțiuni, economia a intrat în declin, iar parcursul european al țării este în primejdie. La braț cu Voronin sub nicio formă nu vom ajunge în UE”, a subliniat Iurie Leancă. El a precizat că în această perioadă nu a fost făcută nicio reformă asteptată de cetățeni, dar și de partenerii Republicii Moldova.

Iurie Leancă s-a referit pe rând la cele trei obiective vizate în raportul Executivului. „Niciodată în R.Moldova nu a existat o situație atât de tensionată în societate, nemulțumirea a atins o cotă critică. Lumea protestează față de faptul că parcursul european a fost suspendat, că votul proeuropean a fost furat, că nu există o investigație foarte serioasă și eficientă pe tot ce înseamnă furtul din sistemul bancar. În loc să creăm o unitate naționala în țară, în loc să creăm acest obeictiv de integrare europeană, care sa ne unească pe toți, situația a devenit mai tensionată ca niciodată”, a spus liderul PPEM. Drept urmare, apare și nemulțumirea cetățenilor. „Lumea are tot dreptul să protesteze, protestele lor sunt justificate și nu ar trebui sub nicio formă să fie politizate, fiindcă este marea nemulțumire a cetățenilor după ce parcursul european a fost sistat”, afirmă deputatul neafiliat.

El s-a referit și la ancheta BEM, care, la fel, a fost oprită. Potrivit lui, deși raportul Kroll a fost prezentat autorităților cu două luni în urmă, între timp nu a fost pornită etapa a doua, care este cea mai importantă pentru a-i identifica pe autorii schemelor și care să ajute la returnarea sumelor furate.

În concluzie, Iurie Leancă a cerut ca investigația pe faza a doua la BEM, dar și pe întreg sistemul bancar să fie reluată imediat. „Știu că dacă e voință politică, acest lucru se poate face de urgență”, a subliniat liderul PPEM. În plus, a spus Iurie Leancă, este nevoie urgent de un Plan de acțiuni pentru redresarea sistemului bancar. „ Fiecare zi ne costă, îl costă pe fiecare cetățean. Nu ne vom mira daca ar veni și a treia garanție pentru a menține sistemul bancar pe linia de plutire”, a spus deputatul.

Totodată, Iurie Leancă a cerut să fie refăcută de urgență alianța proeuropeană, în baza votului primit pe 30 noiembrie, axată pe refome concrete, cu un Plan de acțiuni pe diverse domenii. „Doar printr-o refacere a coaliției, Republica Moldova poate ieși din această stagnare, poate reveni pe faza de dezvoltare normală și poate să reobțină încrederea cetățenilor”, a conchis deputatul Iurie Leancă.