Partidul Popular European din Moldova, condus de Iurie Leancă, și Partidul PRO România, condus de Victor Ponta, au semnat miercuri, 23 ianuarie, la Chișinău, un Acord de Colaborare și Parteneriat pentru a oferi un nou imbold procesului de integrare națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

La eveniment au fost prezenți de asemenea reprezentanți de vază ai celor două partide precum prim-vice președintele PRO România, Sorin Cîmpeanu, care la moment este și Președintele Agenției Universitare a Francofoniei (AUF); Adrian Țuțuianu, senator în Parlamentul României; Eugen Sturza, vicepreședintele PPEM și ministrul Apărării al Republicii Moldova; Simion Grișciuc, președintele Grupului parlamentar PPEM.

Conform textului Acordului, formațiunile politice își propun să întăreasca legăturile între România și Republica Moldova, să coopereze permanent pentru a rezolva problemele pe care le au cetățenii, să dinamizeze procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Totodată, partidele s-au angajat să se sprijine reciproc în toate procesele electorale și să contribuie la înfrățirea localităților de pe cele două maluri ale Prutului.

„Reprezentanții „Pro România” nu sunt doar niște prieteni ai cetățenilor moldoveni, dar oameni care au demonstrat prin fapte că sunt mereu alături de R. Moldova. Renovarea grădinițelor, gazoductul Iași-Ungheni, microbuzele școlare, reconstrucția Teatrului de la Cahul, renovarea Sălii cu Orgă și a Muzeului Național de Artă al Moldovei sunt doar câteva proiecte concrete inițiate în timpul când eram prim-minștri. Ne dorim să continuăm această strategie de realizare a câtor mai multe proiecte comune în beneficiul cetățenilor noștri deoarece suntem motivați să contribuim la realizarea obiectivului de integrare națională a românilor de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat președintele PPEM, Iurie Leancă.

„În România Produsul Intern Brut a crescut de 20 de ori în ultimii 15 ani. Nivelul de viață, salariile și pensile, infrastructura s-au dezvoltat într-un ritm pe care nu puteam să ni-l imaginăm în lipsa unei integrări europene. Atunci, împreună cu domnul prim-ministru Leancă, am făcut o strategie deoarece ne dorim și credem că este posibilă integrarea națională a celor care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului. Nu vrem să lăsăm lucrurile neterminate, împreună trebuie să-l ducem la bun sfârșit. Îmi doresc nespus de mult ca și cetățenii din Moldova să aibă aceleași salarii și pensii pe care le avem în România”, a declarat președintele PRO România, Victor Ponta.

Cu ocazia semnării Acordului, delegațiile celor două partide au participat la conferința publică de la Facultatea de Relații Internaționale Științe Politice și Administrative a USM cu genericul: „Unirea cu România între idealism și realism” și au vizitat grădinița din comuna Micăuți, raionul Strășeni, care a fost renovată din grantul oferit de Guvernul Ponta.

 

Imagini video:

VIDEO/ Conferința de presă comună Iurie Leancă și Victor Ponta. Chișinău, 23 ianuarie 2019

VIDEO/ Declarațiile cu ocazia semnării Acordului de colaborare și parteneriat între PPEM și PRO România. Chișinău, 23 ianuarie 2019

VIDEO/ Conferința publică de la FRIȘPA. Chișinău, 23 ianuarie 2019.