Deputatul neafiliat, Iurie Leancă, lider al Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova” cere Guvernului să facă abstracție de poziția politicenilor privind naționalizarea BEM. „Liderii alianței minoritare, după cinci luni de analiză profundă a situației din sectorul bancar, bănuiesc după discuții cu experții din țară, cu partenerii noștri externi, au ajuns la o concluzie fanstastică – unica soluție este să naţionalizăm BEM. Aceste sugestii „prietenești” nu au nimic comun cu interesul societății”, a declarat Iurie Leancă.

El a subliniat că este necesară o analiză riguroasă a situației de la cele trei bănci, în mod special la Banca de Economii. Totodată, deputatul neafiliat propune să fie invitat cât mai curând FMI pentru o discuție profesionistă și cât mai repede să fie lansată cea de-a doua fază de investigare la BEM pentru a se afla adevărul – a ști exact cine a furat banii și cum aceștia să fie recuperați în țară.

Parlamentarul a mai adăugat că urgent este nevoie de un Plan de acțiuni de asanare a situației din sectorul bancar, iar BNM să nu se lase influențată de deciziile polticienilor. „BNM trebuie să fie o instituție independentă, nu au ce ieși liderii politici și să decidă în locul acestor instituții independente. Aceste tertipuri au mers ani la rând și iată unde suntem noi astăzi. Unul dintre lideri a zis să-i punem la închisoare pe cei care au furat, banii să-i recuperăm, dar cum recuperăm noi banii, cum facem investigația? Este important să se facă investigația internațională, fie că e Kroll, și speram foarte mult să fie așa, fie că e altă companie”, a punctat Iurie Leancă.

Liderul PPEM a mai afirmat că naționalizarea BEM nu poate avea loc în lipsa unor fonduri și că, de fapt, propunerea liderilor alianței minoritare nu este decât o manipulare înaintea alegerilor de duminică.

„Cine își permite luxul pe o problemă care macină toată societatea să vină cu astfel de manipulări în preajma alegerilor și să zică: „Gata, am găsit o soluție magică, liniștiți-vă oameni buni, totul va fi bine” și după asta iarăși vom mai trăda votul cetățenilor. Deci, este o chestie absolut iresponsabilă, populistă și nu are nimic comun cu interesul acestei societăți”, a spus în concluzie Iurie Leancă.