Președintele PPEM, Iurie Leancă, a participat la cea de-a VII-a ediție a Conferinței de securitate GlOBSEC, desfășurată în perioada 15-16 aprilie, la Bratislava.

În contextul evenimentului, Iurie Leancă a avut întrevederi cu oficiali de nivel înalt, experți și formatori de opinie din domeniul politic, militar și business din țările Europei Centrale, cu care a abordat probleme actuale de politică externă și securitate. Totodată, președintele PPEM a vorbit despre necesitatea realizării angajamentelor de pe agenda de integrare europeană, optând pentru acordarea susținerii necesare Republicii Moldova în implementarea acestora.

„În discuțiile cu oficialii europeni am insistat asupra necesității acordării sprijinului doar în condițiile unor acțiuni responsabile și transparente ale guvernării de la Chișinău, determinate să depășească situația de criză prin care trece Republica Moldova prin promovarea reformelor veritabile”, a spus Iurie Leancă la Conferință.

În ceea ce privește depășirea provocărilor în domeniul securității naționale președintele PPEM a pledat pentru fortificarea cooperării cu partenerii strategici, inclusiv cu cei transatlantici.

„Este convingerea mea că cooperarea cât mai strânsă cu Alianța Nord-Atlantică va oferi Republicii Moldova elemente adiționale de securitate”, a afirmat președintele PPEM.

Conferința GLOBSEC de la Bratislava a oferit un bun prilej pentru a discuta cu mai mulți oficiali europeni. Pe 15 aprilie, Iurie Leancă s-a întâlnit cu Dr. Ursula von der Leyen, Ministru al apărării al Germanei. Întrevederea a relevat încă o dată interesul Germaniei față de Republica Moldova, oficialul german impresionând prin buna cunoaștere a realităților din țara noastră.

De asemenea, președintele PPEM a avut o întrevedere cu Štefan Füle, Kalman Mizsei, Bogdan Aurescu și Damon Wilson, cu care a făcut un schimb de opinii cu privire la situația social-politică din Republica Moldova. Aspecte de securitate și stabilitate regională au fost puse în discuție și cu Secretarul General adjunct al NATO Alexander Vershbow.

În ultima zi a Conferinței, Iurie Leancă a discutat cu Madeleine Albright, președinte al Institutului Democratic Internațional (NDI) și fost Secretar de stat SUA, care l-a asigurat de capacitatea partenerilor externi de a insista asupra promovării unei agende reale de reforme, axate pe rezultate concrete.

La întâlnirea cu Linas Linkevičius, ministrul de externe lituanian, un susținător fidel al Republicii Moldova, s-a menționat că lipsa unor acțiuni țintite și de urgență ale guvernării, în special în domeniul reformei justiției, poate afecta ireversibil parcursul european al țării noastre.

Menționăm că GLOBSEC reprezintă, începând din 2005, un important forum central-european de politică externă și securitate.