Declaraţia a fost făcută de Iurie Leancă în emisiunea Business Matters de la postul britanic de radio BBC. Potrivit lui, Republica Moldova are un Guvern minoritar care nu este capabil să continue agenda de reforme și lupta cu corupția. „Acum nimeni nu mai vorbeşte serios despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. Ei se numesc pro-europeni, dar nu fac decât să denatureze percepţia despre integrarea europeană”, a subliniat Iurie Leancă.

Întrebat despre gradul de încredere a populaţiei în valorile şi aspiraţiile europene, Iurie Leancă a afirmat că societatea moldovenească continuă să fie divizată. Potrivit lui, scepticismul se explică prin propaganda din Est, dar şi incapacitatea autorităţilor de a vorbi oamenilor despre beneficiile integrării europene.

„Anul trecut am fost focusaţi pe reforme şi am realizat un program amplu: regimul liberalizat de vize, drumuri naţionale, proiecte sociale, oamenii aveau o speranţă, iar în acest an practic nimic nu se întâmplă”, conchide Iurie Leancă.

De asemenea, jurnalistul de la BBC a căutat să afle părerea lui Iurie Leancă despre situaţia actuală din sistemul financiar-bancar și furtul de la BEM. În opinia lui, problemele din sectorul bancar existau de mai mult timp, iar Banca Naţională, care este organul regulator, nu a folosit toate instrumentele ca să remedieze situaţia.

„Din păcate instituțiile noastre de drept sunt incapabile sau nu-şi doresc să investigheze ceea ce s-a întâmplat, de aceea am decis că avem nevoie de o anchetă internaţională. A venit Kroll, companie ce ne poate ajuta să recuperăm cel puţin o parte din sumă”, susţine Iurie Leancă.

Întrebat dacă crede că în furtul de la BEM sunt împlicaţi politicieni de rang înalt, Iurie Leancă a spus că trebuie să se pună presiuni asupra instituțiilor noastre de drept. „Dacă politicienii de rang înalt au fost implicaţi, atunci trebuie să îi cunoaştem şi să fie sanctionaţi. Totodată, trebuie să rezolvăm lacunele din sistemul financiar-bancar”, concluzionează Iurie Leancă.

În discuția cu jurnalistul de la Londra, Iurie Leancă a vorbit și despre situația din regiune și necesitatea rezolvării conflictului transnistrean.

Ascultați aici interviul cu Iurie Leancă: http://www.bbc.co.uk/programmes/p02q5dph