Președintele PPEM, Iurie Leancă, a avut, în perioada 5-6 iulie 2016, mai multe întrevederi cu oficiali europeni de nivel înalt de la Berlin și Bruxelles.

Astfel, pe 5 iulie curent, la Berlin, Iurie Leancă a participat la Conferința cu privire la evaluarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova și a potențialului cooperării transatlantice, în contextul căreia s-a întâlnit cu Christoph Heusgen, consilierul Cancelarului federal pentru politică externă și de securitate, Gunther Krichbaum, Președintele Comisiei parlamentare pentru afaceri europene și Fritz Felgentreu, Președintele Forumului Germano-Moldav, membru al Comisiei parlamentare pentru apărare.

Oficialii au abordat situația social-politică din Republica Moldova, inclusiv din perspectiva alegerilor prezidențiale. În context, aceștia au încurajat PPEM să mențină o poziție pro-activă și fermă în scrutinul apropiat. De asemenea, demnitarii europeni și-au exprimat îngrijorarea față de restanțele autorităților moldovenești în implementarea reformelor, în special în domeniul justiției. Partenerii germani au susținut poziția PPEM referitor la necesitatea urgentării procesului de reforme, precum și condiționării sprijinului în dependență de rezultatele atinse.

A doua zi, pe 6 iulie, Iurie Leancă a fost primit la Bruxelles de Johannes Hahn, Comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri pentru extindere. În cadrul întrevederii au fost puse în discuție subiecte privind situația politică și social-economică din țara noastră, precum și nivelul de implementare al Acordului de Asociere RM-UE. Starea de lucruri actuală a fost caracterizată drept alarmantă, interlocutorii fiind de acord că Republica Moldova va reuși apropierea de Uniunea Europeană doar în cazul în care guvernarea va evita mimarea reformelor și va trece în modul cel mai serios la implementarea acestora.