Iurie Leancă susține că BNM avea toate instrumentele și capacitățile să prevină furturile de la BEM, conform legii, fără niciun aviz de la Guvern, ceea ce nu a făcut. Iar acum, în loc să-și asume responsabilitatea, Guvernatorul BNM se lansează în declarații halucinante ca să acopere furturile comise sub conducerea sa în sectorul bancar. „Am obosit de acest fel de politică în Republica Moldova. În loc să se facă o analiză foarte riguroasă pe fiecare instituție, inclusiv care au fost implicate în tot felul de scheme murdare, să sancționăm instituțiile, conducătorii acestora, noi continuăm să tot facem uz de acuzații ieftine și absolut nefondate”, declară Iurie Leancă, făcând referire la declarațiile de astăzi ale guvernatorului BNM.

El precizează că BNM a dispus și dispune de toate instrumentele pentru a monitoriza, verifica și a opri furturile de la instituțiile bancare, iar pentru asta nu are nevoie de avizul vreunei instituții. „Vreau să știu de câte ori a verificat BNM din 2009 încoace situația de la BEM? Are toate capacitățile și instrumentele, conform legii, să verifice din oficiu și în teren toate deciziile managementului, calitatea gajurilor, să intre cu administrare specială așa cum a intrat acum pe celelalte bănci și nu doar atunci când se produce deja o explozie”, susține Iurie Leancă.

El mai afirmă că BNM ar fi trebuit să prevină evoluțiile de la BEM cu mult timp înainte, odată ce știa că se fură din 2006. „Uitați-vă ce avem acum – 3 bănci sunt devalizate în totalitate, alte 3 bănci sunt sub administrare specială. Unde a fost BNM? Ce-i mai lipsește Băncii Naționale? Am făcut ședințe, convocându-l, în mod special, pe dl. Drăguțanu, miniștrii de resort, pe Procurorul General, CNI-ul și SIS-ul, și la fiecare ședință cu ce ieșeam? Și Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat pe aceeași problemă, unde e singura platformă la care se pot da recomandări la toate instituțiile. Ce s-a întâmplat? Tot ce îmi doresc eu pe acest subiect este să terminăm cu aceste acuzații sterile și să facem o analiză riguroasă. Îmi pare foarte rău că Comisia parlamentară care ar fi trebuit să facă o analiză riguroasă care din instituțiile statului – Guvernul sau BNM care se mândrește atât de mult cu statutul său independent, nu și-au făcut datoria și pentru ce perioadă. Și cine a furat, odată și odată să știm, din ignoranță sau implicarea sa?”, menționează Iurie Leancă.

Cât despre termenii de referință, Iurie Leancă declară: „Vreau să-l întreb pe domnul guvernator de ce a trebuit să dureze 4 luni până s-au format acești termeni de referință pe care nimeni nu-i știe. Eu nu am văzut acești termeni de referință deși ca deputat și ca premier i-am cerut să mi-i prezinte înainte de a-i plasa oficial și acum face licitație. Vreau să văd dacă în acești termeni de referință se va cere verificarea expresă a informației oferite de BNM în toți acești ani. Fiindcă știți foarte bine, în primul raport al Kroll-ului s-a spus că a fost elaborat doar în baza informațiilor oferite de BNM și trebuie să verificăm această bază de date și această formă de a informa și a acționa a Băncii Naționale”.

În concluzie Iurie Leancă susține: „Domnul Drăgutanu decât să se lamenteze, mai bine ar da dovadă măcar odată de maturitate și nu tot să reacționeze la telefoanele pe care le primește de la unii sau de la alții, bănueisc, polticieni, pentru a-și justifica după aia comportamentul său lamentabil. Eu nu vreau să cobor la nivelul lui Drăguțanu. Tot ce vreau este să se facă o analiză foarte riguroasă pe fiecare instituție, cine și cum și-a făcut datoria. Pentru că dacă nu vom face, și mai departe se vor produce astfel de probleme, astfel de dificultăți sau explozii. Sunt convins că dacă dl. Drăguțanu și toată conducerea BNM nu își vor da demisia, și ar fi un gest de bun-simț din partea lui să-și dea demisia din proprie inițiativă, iarăși nu vom putea nici să investigăm, nici să corectăm greșelile din sistem”.