Situația din sectorul bancar, protestul de duminică din centrul capitalei, proiectul PPEM, alegerile locale din iunie și realizările țării noastre în relațiile cu UE au fost subiectele discutate aseară la Arena Tinerilor Jurnaliști din Moldova, care l-a avut ca invitat special pe Iurie Leancă.

Referindu-se la problema celor trei bănci de la care s-au delapidat fonduri, liderul Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova” a spus că este nevoie de un plan concret pentru remedierea situației, să se afle cine a fraudat sistemul bancar și cum poate fi recuperat furtul. El a precizat că delapidările au început în anii 2005-2007 prin oferirea de credite preferențiale. „Până în anul 2013 s-au dat multe credite fără niciun gaj. Fiecare zi de inacțiune din partea autorităților fac ca pierderile să crească”, a subliniat Iurie Leancă.

Liderul PPEM a vorbit și despre importanța reformelor în justiție și demersurile pe care le-a făcut pe durata mandatului său de Prim-ministru. În acest sens a fost menționată inițiativa de a aduce în ţară o Misiune a Uniunii Europene în domeniul justiției și anticorupției EUJUST. „Singura soluție de a deveni un stat funcțional este să mergem spre UE, care să vină cu expertiză, asistență și presiune pozitivă ”, a declarat Iurie Leancă.

El a vorbit și despre realizările țării noastre în perioada când era Premier. Potrivit lui, cele mai mari reușite au fost scoaterea vizelor europene pentru moldoveni, semnarea Acordului de Asociere, continuarea reformelor și modernizarea infrastructurii, dar și încercarea de a eradica sărăcia.

Cât despre proiectul politic PPEM, Iurie Leancă a declarat că acesta a fost lansat pentru a dezvolta țara. „Vreau să ducem până la capăt proiectul de europenizare, pentru că nimeni nu o să vină să facă ceva în locul nostru”, a menționat liderul PPEM. Întrebat de tinerii jurnaliști dacă proiectul ar fi un satelit al lui Vlad Plahotniuc, el a spus: „Nu am plecat de la Vlad Filat ca să merg la Plahotniuc. Am plecat deoarece PLDM nu putea fi reformat din interior. Dacă aș fi vrut să plec pentru bani, mergeam în afara țării. Eu îmi doresc schimbarea Moldovei, ca PPEM să fie proiectul unei noi generații, care să ne modernizeze țara”.

Arena Tinerilor Jurnaliști din Moldova este o platformă ce pregătește și promovează tinerii care vor să se afirme în domeniul mass-media. Clubul „Arena Tinerilor Jurnaliști” a fost lansat în septembrie 2012.