În perioada 16-19 martie, efectuez o vizită la Berlin și la Bruxelles. Voi discuta cu oficialii europeni despre situația actuală din Republica Moldova, despre ceea ce cred că trebuie făcut pentru ca actualul guvern minoritar să nu devieze țara noastră de la calea europeană. Mesajul principal pe care îl voi transmite oficialilor europeni este că Republica Moldova nu aparține unui grup de politicieni care a decis să ignore votul pro-european din 30 noiembrie, ci cetățenilor, iar sprijinul pe care UE îl acordă este destinat lor și trebuie să continue.

Le voi cere celor cu care mă voi întâlni Bsă sprijine țara noastră, chiar și în actualul context politic confuz, dar să ceară în schimbul acestei susțineri reformarea instituțiilor de drept și realizarea unei anchete echidistante privind situația de la BEM. Aceasta ar fi o garanție prin care puterea actuală ar da dovadă că dorește cu adevărat aflarea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat timp de mai mulți ani la banca respectivă.

Un alt subiect pe care îl voi aborda este legat de prezența unor judecători europeni în Republica Moldova, care să-i asiste, pentru o perioadă, pe judecătorii de la noi. Este un proiect pe care l-am inițiat ca Prim-ministru și pentru care voi insista în continuare până îl voi vedea pus în aplicare. Cred că este o modalitate foarte eficientă prin care s-ar putea începe o reformă reală în sistemul judecătoresc.

De asemenea, vizita mea are și o dimensiune politică: voi discuta despre obiectivele noului proiect politic pe care îl construim, voi avea întâlniri cu experți și jurnaliști europeni, pentru a face un schimb de opinii, inclusiv legat de modul în care sunt finanțate partidele din Europa.