Fracțiunea Blocul Electoral „Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă” a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că dă startul campaniei „Transport Avansat la Noi în Chișinău”, prescurtat TANC, care va avea drept scopul soluționarea problemelor privind calitatea transportului public din capitală și suburbiile acesteia.

Această campanie a fost lansată după ce, pe parcursul anului 2015, consilierii municipali PPEM, au efectuat mai multe întâlniri cu cetățenii municipiului, unde au identificat principalele dificultăți cu care aceștia se confruntă. Astfel, au fost identificate următoarele probleme: apeductele învechite și sistarea apei; lipsa sau starea defectuoasă a canalizării pluviale; lipsa drumurilor asfaltate; carențe în funcționarea transportului public; insuficiența grupelor în grădinițele pentru copii, starea dezastruoasă a obiectelor de agrement; asistența medicală precară; lipsa planului urbanistic local; securitatea traficului rutier; gunoiștile neautorizate etc.

„Una din principalele probleme cu care se confruntă cetățenii este transportul. Astfel, în discuțiile cu locuitorii din municipiu am identificat următoarele carențe: nerespectarea graficului și itinerarului rutelor de transport; dimineața și seara transportul public este supra aglomerat și nu face față fluxului de pasageri; transportul public după orele 19:00 nu funcționează. De aceea, am decis să inițiem această campanie, împreună cu locuitorii capitalei, în spiritul democrației participative. Dacă astăzi ai nevoie de un TANC sa circuli pe drumurile din oraș, noi vom merge ca TANC-ul nostru pentru a soluționa problema calității transportului public”, a declarat consilierul municipal PPEM, Ruslan Codreanu.

Astfel, în următoarele trei luni, fracțiunea municipală PPEM, va merge în toate sectoarele și suburbiile municipiului Chișinău, unde va colecta petiții de la cetățeni, care vor fi depuse la Primăria capitalei și va cere responsabililor din domeniu condiții mai bune de transport. În paralel, se va efectua un sondaj, inclusiv online, pentru a identifica carențele transportului municipal.

„Discut în fiecare zi cu locuitorii comunei Grătiești. Cetățenii își doresc un transport în care să nu înghețe de frig, iar seara să poată ajungă la timp și în siguranță acasă. De asemenea, șoferii ar trebui să fie mai amabili cu călătorii și respecte regulile circulației rutiere. Trebuie să punem o mai mare presiune pe Primăria Chișinău”, a menționat primarul localității, Victor Mardare.

După finalizarea procesului de colectare a petițiilor și a sondajului, Fracțiunea municipală a PPEM va prezenta rezultatele campaniei și va monitoriza cât de rapid se va îmbunătăți calitatea transportului municipal. De asemenea, PPEM va cere repetarea concursurilor de distribuire a rutelor de maxi-taxiuri și va cere reluarea circulației pe rutele de autobuse, care anterior au fost închise.

„O situație dezastruoasă se află și parcul urban de autobuse. Zilnic pe rute ies aproximativ 90-91 de vehicule, iar fiecare al cincilea se întoarce înapoi în parc, neajungând la prima stație, din cauza că este foarte vechi. Să nu uităm că vorbim de o întreprindere municipală, agent economic, scopul căruia este, inclusiv, desfășarea activității economice și de a aduce profit. Dar, unde sunt banii noștri? Vă spun eu – banii noștri se duc în fier vechi. De aceea, plus la toate acțiunile din cadrul campaniei „TANC”, vom cere un audit la această întreprindere”, a concluzionat consilierul PPEM, Veaceslav Bulat.

Vă reamintim că, pe parcursul ultimului an, în rezultatul întâlnirilor avute cu locuitorii municipiului Chișinău, fracțiunea municipală PPEM a trimis peste 100 de interpelări către serviciile specializate ale Primăriei Chișinău și administrației publice centrale, iar 30 dintre acestea au fost legate de transportul municipal. Cu părere de rău, la majoritatea acestor interpelări, PPEM a primit răspunsuri birocratice și urmate de lipsa unor acțiuni concrete.