Am încheiat vizita la Berlin, una foarte utilă. Ieri am întâlnit mai mulți politicieni germani, atât din Bundestag, cât și din Ministerul de Externe, Fundația Konrad Adenauer, dar am avut și o întrevedere neformală cu Doamna Cancelar Angela Merkel.

Am discutat despre viitorul Moldovei, dar i-am vorbit și despre proiectul politic pe care îl vom lansa. I-am spus Doamnei Cancelar de ce cred că Germania și UE trebuie să sprijine în continuare cât mai energic Republica Moldova, în ciuda evoluțiilor incorecte care au avut loc pe scena politică, însă am insistat ca acest sprijin să fie condiționat de reformarea instituțiilor de drept, de realizarea unei anchete reale în legatură cu situația de la BEM și celelalte două bănci.

În discuțiile cu oficialii germani am constat că există o anumită nedumerire și dezamăgire în legatură cu ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova după alegerile din 30 noiembrie și, din păcate, se instalează o mare neîncredere față de partidele pro-europene după aceste evoluții negative și după ce votul electoratului pro-european nu a fost respectat. Clasa politică din Moldova va trebui să facă eforturi considerabile pentru a nu pierde definitiv încrederea partenerilor externi. Iar prima probă care se cere, este o reformare reală a instituțiilor de drept, depolitizarea lor și o luptă reală cu corupția.