Stimați invitați,

Dragi colegi,

Doamnelor și domnilor,

Dacă cineva mi-ar fi spus în urmă cu ceva timp, chiar și anul trecut, că voi ajunge la un astfel de moment, m-aș fi uitat cu uimire la el, era ultimul lucru la care mă gândeam, să particip la formarea unui nou partid politic în Moldova. Dar iată că așa te ajută viața să-ți depățești limitele pe care le cunoșteai, să descoperi că poți face mai mult decât faci, să descoperi că poți contribui la viitorul țării tale și prin alte forme de manifestare, să te descoperi pur și simplu.

Eu cred că aveam nevoie să descopăr politica și altfel decăt o știam, dar cred că și politica noastră avea nevoie de un nou tip de politicieni, avea nevoie de un suflu nou, avea nevoie de o nouă formă de manifestare. Se vorbește atât de des despre nevoia de reformă, de modernizare, despre modelele europene de funcționare a instituțiilor, despre avatajele unui sau altui sistem politic, dar cred că întâi de toate avem nevoie de o modernizare a clasei politice, de europenizarea noastră, a politicienilor. Câtă vreme nu activăm noi ca niște politicieni europeni, e greu să convingem societatea că suntem capabili să construim o Moldovă europeană. Politicienii autointitulați proeuropeni, prin acțiunile sale au contribuit la erodarea ideii parcursului european, a valorilor democratice. Dar asta nu înseamnă ca trebuie să ne dezicem de ideea integrării europene, unica capabilă să ne ajute să construim un stat funcțional, dar să schimbăm politicienii respectivi!

Partidul Popular European din Moldova se naște astăzi dintr-o nevoie acută de modernizare a clasei politice, din nevoia oamenilor de a vedea și politicieni care fac politică, politică pentru oameni nu doar politicieni care fac business în politică. Proiectul nostru a apărut nu ca o construcție pregătită și gândită cu mult timp înainte, ci pentru a acoperi un mare gol de pe scena politică, unde cetățenii astăzi nu mai sunt reprezentai aproape deloc de politicienii pe care i-au ales.

Trebuie să recunoaștem că PPEM a apărut ca urmare a unei trădări uriașe din partea unor partide așa-zis proeuropene, care au furat voturile electoratului după alegerile din noiembrie 2014 și au dus țara într-o criză fără precedent. Atunci noi am decis să mergem cu cetățenii care ne-au votat și să-i părăsim pe politicienii mincinoși și lipsiți de integritate, care au pus mai presus de interesele oamenilor, interesele lor financiare, lupta pentru putere și pentru funcții. Așadar, PPEM are deja locul său pe scena politică și am demonstrat acest lucru în alegerile locale, unde fără bani și fără să avem timpul necesar să ne pregătim, în pofida intimidărilor și presiunilor, am reușit o performanță extrordinară. Scorul obținut în Chișinău a arătat cât de mare nevoie este de un nou partid în Moldova, construit pe principii europene, dar și pe responsabilitatea ce ne revine pe scena politică. Pentru mine, ca inițiator al acestui proiect politic, miza în aceste alegeri locale a fost să demonstrăm că un partid se poate dezvolta și poate exista și fără milioane de euro, fără abuzuri instituționale, fără corupție politică, am demonstrat că cu foarte puțini bani și cu o echipă în curs de constituire, am reușit să obținem un scor foarte bun. Așadar, avem un prim-mare succes de care să ne bucurăm și vă felicit pentru munca extraordinară pe care ați făcut-o în campania electorală pentru alegerile locale. PPEM și-a respectat prima promisiune făcută electoratului atunci când am lansat grupul nostru de inițiativă, aceea de a demonstra că în Moldova se poate face politică și de către oameni cinstiți. Mulțumiri Dlor I.Hadârcă și M.Godea pentru faptul că au rezistat presiunilor aplicate de a părăsi blocul în toiul campaniei, dar și pentru conlucrarea bună pe care am avut-o demonstrând că politicienii responsabili se pot axa pe problemele oamenilor și nu egourile personale.

Doamnelor și domnilor,

Un partid puternic are în spate oameni puternici, dar și parteneri puternici. Partidul Popular European din Moldova a plecat la drum, încă din faza de idee, cu parteneri extrem de puternici, cei mai puternici din Europa. Am inițiat un dialog intens cu colegii și prietenii noștri din Partidul Popular European, din partidele europene care aparțin familiei PPE, cu grupul PPE din Parlamentul European. Avem alături de noi unul dintre cele mai importante partide din Europa, UCD din Germania, partidul condus de Cancelarul german, Angela Merkel, cu care am discutat personal despre proiectul nostru politic înainte să-l inițiez, suntem sprijiniți și de Fundația K. Adenauer, care încă de la punerea bazei acestui partid ne-a oferit un sprijin substanțial. Chiar zilele trecute am fost la Kiev și m-am întâlnit cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, un prieten și partener important al Moldovei, căruia i-am prezentat proiectul nostru și m-a asigurat de tot sprijinul lui. Am inițiat o comunicare și cu colegii din România și sunt convins că în curând vom stabili relații instituționale cu ei.

Iată, dragi colegi, cu ce parteneri puternici pleacă PPEM la drum și ce responsabilitate uriașă avem în față, să le demonstrăm prietenilor noștri din Europa și de pretutindeni că au motive să se mândrească cu noi și să ne ofere încrederea și sprijinul lor.

Înainte de toate însă, noi trebuie să le demonstrăm cetățenilor Moldovei că Partidul Popular European este o alternativă la partidele existente, este o alternativă la partidele corupte, că noi suntem o alternativaă la cei care au venit să se îmbogățească în politică, pe seama sărăciei oamenilor. Afaceriștii din politică ne-au ironizat că suntem un partid de diplomați. Da, în acest partid sunt și diplomații aceia care au pus Moldova pe calea europeană, care au adus liberalizarea regimului de vize, care au contribuit decisiv la semnarea Acordului de Asociere. Da, în timp ce ei furau, noi făceam diplomație, noi repuneam Moldova pe harta țărilor respectabile din Europa, noi ne luptam pentru ca cetățenii noștri să fie respectați în Europa. Noi credem că în Moldova nu doar hoții și parveniti au voie să facă politică! Da, suntem diplomați, nu hoți, asta e diferența dintre noi și ei, iar Moldova are nevoie și de un partid de diplomați, doctori, profesori, funcționari publici și fermieri, oameni de afaceri și simpli muncitori, cetățeni cinstiți care să muncească pentru țară. Asta e rolul pe care PPEM îl va avea pe scena politică, iar dacă ne vom asuma această responsabilitate, în timp foarte scurt partidele corupte vor intra în istorie, iar Republica Moldova va fi eliberată din captivitate și se va dezvolta într-un ritm mult mai alert.

Dragi colegi,

Din cele spuse mai spus este evident că PPEM nu apare doar ca să mai existe un partid pe scena politică, ci apare dintr-o necesitate uriașă de reformare a clasei politice. Ca urmare, ne asumăm un rol extrem de complicat și important, de primul partid care este construit pe alte principii decât cele existente. Modelul pe care am construit Programul nostru politic este cel al marilor partide europene, un program politic care are la bază participarea la construirea unui stat modern, cu o economie competitivă și un model de dezvoltare europeană.

Programul nostru politic se bazează pe câțiva piloni foarte importanți, îi voi enumera pe cei mai importanți:

O sarcină primordială – restabilirea încrederii cetăţenilor în instituţiile publice.

Pentru a atinge acest obiectiv trebuie să urmăm modelul de dezvoltare european – un model cu reguli clare şi previzibile, care şi-a dovedit viabilitatea şi eficiența.

Pe plan instituțional, crearea unui stat de drept ce încurajează inițiativa individuală, cu separarea reală a businessului de politică și scoaterea companiilor de stat de sub controlul partidelor politice.

Luptă intransigentă pentru eradicarea corupției, inclusiv prin instituirea unei misiuni de drept a UE, pentru a aduce în Moldova judecători și procurori Europeni și a schimba instituțiile statului. Initiațiva lansată de noi și se pare că tot noi o vom pune în aplicare.

Crearea şi încurajarea unei atmosfere de „toleranţă zero” faţă de corupţie. Concedierea din serviciul public a tuturor celor care nu pot proba legalitatea veniturilor şi a bunurilor pe care le deţin.

Schimbarea sistemului de administrare publică corupt şi depășit de timp, pentru a-l face compact, transparent şi eficient. Crearea unui sistem modern de management, orientat spre rezultate.

Consolidarea si responsabilizarea instituțiilor regulatorii.

Pregătirea şi consolidarea corpului de funcţionari publici independenţi de factorul politic

Veritabilă vânătoare de profesioniști pe care să îi atragem în serviciul public național. Cooptarea, în poziţii-cheie de conducere, a managerilor cu experienţă, cetăţeni ai Republicii Moldova, care au studiat în străinătate şi nu au „legături” acasă, dar şi a managerilor străini. Delegarea acestor profesionişti pârghii reale pentru a implementa reformele, indiferent de conjunctura politică. Prioritatea numărul unu rămân instanţele judiciare şi procuratura, unde trebuie de angajat cadre tinere.

Modificarea cardinala a sistemului de salarizare.

Stabilirea unor priorități clare pentru cheltuirea resurselor bugetare și crearea unor mecanisme de control public asupra acestora.

Economie: Dezvoltarea unei economii de piaţă socială, bazată pe reguli clare de joc

Crearea, cât mai curând posibil, a unui sistem economic foarte deschis. Statul trebuie să se retragă din majoritatea sectoarelor economiei (păstrându-şi doar active strategice) şi să scape de sistemul de subvenţionare a industriilor. Mai exact, trebuie creată o piaţă liberă, care este calea cea mai sigură de a distruge oligarhia şi de a combate corupţia.

Privatizarea întreprinderilor publice-cheie, care în prezent servesc pentru extragerea unor beneficii personale sau partinice, iar datoriile lor sunt trecute pe seama statului. Privatizarea cu participarea obligatorie a companiilor străine, sub supravegherea unor agenţii recunoscute.

Finalizarea proiectelor energetice de interconexiune.

Datoria instituţiilor publice este să creeze condiţii adecvate pentru a susţine spiritul antreprenorial, nu să pedepsească şi să jefuiască mediul de afaceri. Principiul nostru este: cu cât mai puţini birocraţi se ocupă de economie, cu atât mai bine pentru economie şi pentru dezvoltarea economică.

Dezvoltarea businessul mic si mijlociu si atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă

Reforma sistemului de achiziţii publice – una dintre sursele principale ale corupţiei.

În sectorul financiar-bancar – o investigație independentă, efectuată de o echipă din străinătate. Pedepsirea penală pentru cei care au furat banul public. Asanarea de urgență a sistemului bancar cu sprijinul expertilor din străinătate.

Doamnelor și domnilor,

Dragi colegi,

Acestea sunt doar câteva repere importante din platforma politică pe care construim Partidul Popular European din Moldova, dar pentru implementarea Programului nostru politic va fi nevoie de foarte multă muncă, o implicare energică a noastră, a tuturor, pentru că spre deosebire de alte pardite, a căror valoare este cuantificată în bani, valoarea partidului nostru constă în dumneavoastră, cei care ați aderat la partid și ați decis să vă implicați în schimbarea modului de a se face politică în Moldova.

Iar pentru că acest congres are loc într-un moment politic fierbinte, aș vrea să vă spun câteva lucruri despre modul în care cred eu că ar trebuie să se raporteze PPEM la noua majoritate politică și la noul Guvern care de ceva timp deja se află în chinurile nașterii.

În primul rand, constat faptul că noi nu ne aflăm la guvernare și nici nu facem parte din majoritatea politică ce va fi constituită. Avem obiective încă foarte diferite de unele dintre partidele de la guvernare, credem într-un alt mod de a face politică și credem că putem sprijini mai bine țara făcând o opoziție activă și constructivă față de majoritatea parlamentară ce se va constitui. Vom vota acele inițitiative care vin cu adevărat în sprijinul cetățenilor și vom sancționa derapajele actualei guvernări.

O spun deschis, nu cred în viitoarea guvernare pentru că văd cum este formată ea și de această dată. Din nou prin negocieri netrasparante, din nou bătălii disperate după funcții, din nou un acord plin de vorbe goale, din nou partajări politice a instituțiilor care ar trebui să fie independente, din nou înțelegeri de culise. Am activat într-un astfel de context și stiu cât de complicat a fost, dar vad că nu se invață nimic din greșelile trecutului și se vine cu aceleași metode care s-au dovedit distructive în AIE1 și AIE 2. Vom insista atât în Parlament, dar și prin alte tipuri de acțiuni politice, asupra implementării cât mai urgente a Acordului de Asociere, asupra demarării unor acțiuni reale de luptă cu corupția, asupra elucidării furtului de la BEM, recuperării prejudiciului prin lansarea de urgență a etapei a doua de investigare de către o companie internațională și punerea la pușcărie a celor care au furat, indiferent de ce funcții politice au, vom insista ca noul Guvern să revină cât mai urgent pe calea europeană, să înceapă negocierile cu FMI, pentru a putea debloca finanțările externe pentru Moldova.

Nu în ultimul rând, aș menționa că cel mai mare eșec al Moldovei a fost pierderea aproape completă a încrederii partenerilor externi în țara noastră. Iar cel mai grav e că acest lucru s-a întâmplat în doar 6 luni, după o guvernare catastrofală cu susținerea comuniștilor, un eșec pentru care partidele care au fost la guvernare trebuie să răspundă în fața cetățenilor. Au distrus tot ce am construit din 2009 încoace, în doar câteva luni, inclusiv munca mea și a multor colegi care se află în sala asta, dar cel mai grav este că și-au bătut joc de încrederea pe care cetatățenii au acordat-o partidelor pro-europene. De fapt, sunt aceiași protagoniști care impun aceleași modele perimate de guvernare când centrul decizional e la partide și nu la guvern. Iată de ce noi nu avem încredere în noua guvernare, iată de ce ei nu au dorit ca noi să participăm la negocieri, pentru că știau că ceea ce le vom solicita nu pot să îndeplinească, asta pentru că unii dintre ei încă speră să mai găsească niște bănci de furat în noua guvernare. Noi însă ne vom lupta ca ei să nu mai poată fura și puținul care a mai rămas în țara asta, vom munci să refacem credibilitatea Moldovei în ochii partenerilor externi, iar apariția noului nostru partid este un prim-semnal că oamenii au nevoie de o schimbare și că schimbarea începe azi.

Dragi colegi,

Dragi prieteni,

Partidul Popular European din Moldova va face o politică europeană, începând de la modul de finanțare, până la modul în care va activa pe scena politică din țara noastră. Vom continua să colectăm fonduri în mod transparent, de la cetățeni și oameni de afaceri, chiar dacă știm că este un proces dificil. În alegerile locale însă am demonstrat că se poate face campanie electorală și fără milioane de euro, am demonstrat că se poate face campanie electorală și fără implicarea ilegală a instituțiilor statului, am demonstrat că se poate face campanie fără cumpărări de oameni și am strâns lânga noi doar acei oameni care își doresc să facă o politică reală, nu una conjuncturală. Am dat primul semnal că schimbarea este posibilă, acum avem sarcina de a o duce până la capăt.

De aceea e important ca după acest congres, după ce vom înregistra oficial partidul, să începem să dăm o cât mai mare consistență organizațiilor noastre teritoriale, să fim activi atât la centru, cât și în teritoriu, să atragem profesioniști în partidul nostru, să le explicăm oamenilor diferența dintre noul nostru partid și partidele existente, să le câștigăm încrederea, iar la următoarele alegeri, fie că sunt la termen sau anticipate, PPEM să devină cel mai mare partid din Moldova.

În final, aș vrea să salut faptul că ni s-a alăturat un om foarte valoros, fostul nostru coleg din PLDM, Nicolae Juravschi, el va activa alături de noi în Parlament și în echipa partidului. Apreciez curajul lui de a lua această decizie și apreciez dorința lui de a participa la un alt mod de a face politică, dorința lui de a nu se lîsa tras în prăpastia spre care se îndreaptă partidul pentru care împreună am muncit, dar care a ales să o ia pe un drum lateral, unul care nu este european decât la nivel declarativ, un drum care este al intereselor de grup. Sperăm că în perioada următoare ni se vor alătura și alți foști colegi, atât în Parlament, cât și în teritoriu, ei vor avea de ales între a rămâne într-un partid profund corupt sau a participa împreună cu noi la o nouă construcție politică europeană.

PPEM rămâne un partid deschis tuturor celor care vor să facă politică modernă, europeană, dar avem ușile închise pentru conjuncturiști, pentru cei care fac politică doar ca să pună mâna pe funcții și să se îmbogățească.

Moldova modernă pe care dorim noi să o construim trebuie să fie una în care oamenii să rămână cu plăcere, cei care au plecat să aibă motive să revină, o țară care să nu mai fie condusă prin abuzuri și corupție, o țară care să nu mai fie dominată de frică și instabilitate. Așa s-a născut PPEM, din aceste nevoi, din dorința oamenilor de a avea o alternativă la partidele actuale, din dezamăgirea lor față de politicienii care le-au furat voturile și viitorul. Asta arată cât de mare este responsabilitatea noastră, cât de important este să nu dezamăgim acești oameni!

Spun fără falsă modestie că sunt sigur că ziua de 26 iulie va fi una istorică, ziua în care dăm un semnal clar de schimbare a clasei politice, ziua în care se naște primul partid cu adevărat european.

Mult succes noului nostru proiect politic, Partidul Popular European din Moldova!