„Bună ziua,

Vă mulțumim că ați acceptat invitația noastră de a participa la această conferință de presă.

Așa cum știți, Parlamentul Republicii Moldova a stabilit că alegerile locale vor avea loc la 14 iunie, ceea ce ne determină să adaptăm proiectul nostru politic la noile condiții. Nu voi intra în multe detalii legate de modul în care unii s-au grăbit să pună alegerile cât mai repede, astfel încât Partidul Popular European din Moldova să nu apuce să fie înregistrat, asta după ce cu puțin timp în urmă erau gata să încalce legea pentru a pune alegerile locale la anul. Chiar și dacă alegerile ar fi fost puse cu o lună mai târziu, era evident că s-ar fi făcut tot posibilul ca partidul nostru să nu fie înregistrat la timp, am avut deja dovezi clare privind atitudinea abuzivă a Ministerului Justiției. Această bâlbâială legată de data alegerilor locale arată ce atmosferă confuză există în actuala coaliție de guvernare minoritaro-comunistă. Inițial, după cum cunoaşteţi, PLDM a anunțat că va propune amânarea alegerilor locale pentru anul următor, sub pretextul că i-a apucat brusc dorința de a face reforma administrativ-teritorială. La doar o lună însă, dorința de a face reforme s-a risipit, probabil după ce au văzut sondajele de opinie și au înțeles că dacă amână alegerile locale și mai mult, nu ar face decât să amplifice problemele mari în care se află. Bineînţeles, că aceasta arată şi lipsa totală de înţelegere clară a perspectivelor şi obiectivelor Republicii Moldova, lipsa totală de coeziune şi de înţelegere în cadrul coaliţiei minoritaro-comunistă, fie că e vorba despre reforma administrativ-teritorială, fie reforma în sectorul bancar, fie alte reforme necesare.

Am dorit să remarc de la început contextul în care a fost fixată data scrutinului, pentru a scoate în evidență atmosfera în care aceste alegeri locale se vor desfășura, un fel de luptă a unora pentru supraviețuire, care nu e exclus să atragă și metode murdare de a face campanie electorală.

Noi am mers la oameni în localități, am vorbit cu ei, i-am auzit spunându-ne că-și doresc schimbări acum, neîntârziat, și anume asta ne-a determinat să anunțăm susținătorii noștri că vom participa în alegeri indiferent de piedicile care ni se vor pune sau de situația în care ne vom afla. Numărul mare de susținători care deja ni s-au alăturat ne obligă să găsim cele mai bune soluții, astfel încât să le oferim posibilitatea să voteze o nouă forță politică, să readucă echilibrul pe scena politică, iar partidele care au trădat votul din 30 noiembrie să fie în situația de a răspunde pentru gestul lor cinic.

Ca urmare, pentru a elimina orice riscuri privind piedicile pe care Ministerul Justiției ni le poate pune, vom evita să ne lăsăm pe mâna acestei instituții și vom merge în alegerile locale sub forma unui bloc electoral cu denumirea „Platforma Populară Europeană din Moldova”, adică PPEM, așa cum deja ne cunosc o bună parte dintre sustinătorii noștri. Pentru crearea blocului am avut discuții cu mai multe partide neparlamentare, care împărtășesc obiectivele politice propuse de noi, iar cu o parte dintre ele am şi semnat astăzi documentul de constituire a blocului politic PPEM. Este vorba de Partidul Acțiunea Democratică, Partidul Liberal Reformator și Partidul Democrația Acasă. Vreau să-mi exprim gratitudinea colegilor care stau aici lângă mine pentru faptul că au pornit în primul rând de la înţelegerea foarte clară a interesului naţional al Republicii Moldova.

Totodată aș vrea să menționez aici și srijinul din partea Partidului Forța Poporului, care însă, din motivul unor impedimente juridice, nu reușește să fie parte din bloc.

În paralel, vom continua demersurile pentru constituirea şi înregistrarea Partidului Popular European din Moldova. Imediat cum vom fi înregistrați, vom fi deschiși pentru aderarea altor partide proeuropene astfel constituind cea mai consistentă și puternică formațiune politică de dreapta, una orientată spre modernizarea și europenizarea Moldovei.

Aș mai vrea să precizez că, la sugestia colegilor mei, s-a decis ca alături de numele blocului Platforma Populară Europeană din Moldova, să fie trecut și numele subsemnatului, Iurie Leancă, pentru ca identificarea cu noul proiect să fie mai ușoară și rapidă pentru electoratul nostru. Inițial nu am agreat această idee, însă timpul scurt care ne-a rămas pentru promovarea numelui proiectului nostru politic ne obligă să găsim cele mai eficiente soluții, astfel încât cetățenii să ne poată identifica ușor pe buletinele de vot.

În perioada imediat următoare vom forma listele electorale și ne vom înscrie candidații în cursă. Vom fi prezenți în toată țara, atât cu candidați noi, persoane care nu au mai ocupat funcții, cât și cu candidați care s-au aflat pe listele altor partide, inclusiv foști colegi care au rămas devotați valorilor europene și își doresc să continuăm ceea ce am început împreună. În spiritul unei adevărate formațiuni politice populare și europene invit toți cetățenii Republicii Moldova, fie că sunt sau nu susținătorii noștri, să-și desemneze propriii candidați pentru funcția de primar. Îndemn absolut pe toți: fie că trăiți de o viață într-o localitate, fie că ați fost nevoiţi să plecați din ea, fie că sunteți în țară, sau deja locuiți peste hotare – să vă implicați în soarta țării de partea blocului „Platforma Populară Europeană din Moldova” și să ne spuneți cine credeți că ar fi cel mai bun primar pentru localitarea Dvs de baștină. Vă rog să ne telefonați, să ne scrieți mesaje, sau, cel mai bine, să nominalizați direct pe pagina noastră web cel mai bun candidat.

În ceea ce privește Primăria Chișinău, au existat multe speculații în presă legate de candidatul PPEM, deși noi încă nu am luat vreo decizie legată de numele candidatului nostru. Ceea ce vă pot spune categoric acum este că vom avea candidat, în momentul acesta evaluăm mai multe posibilități, persoana atât din grupul nostru de inițiativă, cât și din afara lui. În cel mai scurt timp vom finaliza analiza și vom anunța public numele candidatului nostru.

Campania noastră electorală va fi una foarte simplă, fără artificii spectaculoase, însă va fi una foarte consistentă la nivelul mesajelor și al comunicării noastre cu electoratul. Finanțarea va fi asigurată în modul cel mai transparent și legal.

Candidații vor veni, în primul rând, din sugestiile oamenilor de rând. Însă principalul nostru atu nu vor fi banii, ci energia și entuziasmul pe care le vom investi în această campanie. Și vă asigur că milionarii politici din unele partide vor avea în noi un adversar redudabil și ne dorim mult ca după acest scrutin, ei să înteleagă că alegerile se pot câștiga și altfel decât cu milioane de euro cheltuite într-o perioadă în care țara e în recesiune, iar viața oamenilor e din ce în ce mai grea. Suntem siguri că această campanie electorală, plină de bani și aroganță, va îndepărta electoratul de cei care își imaginează că cu bani pot să-i cumpere pe cetățenii întregii țări. În acest context, mă adresez cu fermitate instituțiilor statului să reziste presiunilor ilegale din afară și să nu se lase atrase în jocuri murdare de sprijinire a anumitor partide. Conducătorii acestor instituții ar fi bine să se gândească de două ori înainte de a se implica în asemnenea acțiuni. Cetățenii țării noastre s-au săturat de abuzuri și trafic de influență, iar după alegeri, toți funcționarii care au acceptat să-și folosească funcția publică în interesul anumitor partide vor răspunde pentru acest lucru.

Majoritatea din noi, cetăţenii Republicii Moldova, au mers la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 în speranţa că după ele va porni lupta reală cu corupţia, începând cu aducerea în ţară a unui Procuror General european, va începe modernizarea ţării prin implimentarea Acordului de Asociere cu UE, vor apărea locuri de muncă şi speranţa în viitorul acestei ţări, va înceta fuga celor tineri din ea. Fără combaterea corupţiei totul este o minciună – nu vom avea nici locuri de muncă, nici pensii, nici viitor pentru copiii care au mai rămas în Moldova. Numai prin crearea şi aducerea la guvernare, prin voinţa poporului, a unei echipe de oameni oneşti şi competenţi putem să întoarcem statul poporului, să impunem dictatura legii şi să-i vedem pe cei corupţi ajunşi la pușcărie.

În perioada următoare, eu și colegii mei din PPEM vom fi prezenți peste tot, vom cutreiera sat cu sat, pentru a întâlni cât mai mulți oameni, pentru a discuta cu ei și pentru a-i asculta. Ne bazăm pe voturile tuturor celor care mai cred în viitorul Moldovei, viitorul European al Moldovei, pe voturile celor care nu vor să mai riște ca votul lor să fie furat și folosit în scopuri meschine, așa cum s-a întâmplat în 30 noiembrie. Alianța celor două partide cu PCRM este antinațională. Această coaliție a ridicat sub semnul întrebării punerea în aplicare a Acordului de Asociere și perspectiva europeană a Republicii Moldova, a desființat ideea invitării misiunii EUJUST, a unei misiuni de asistenţă reală în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei, încercat sa închidă gura presei, a adoptat pe ascuns bugetul de stat și politica bugetar-fiscală, fără niciun fel de consultări, inclusiv cu Parlamentul, sfidând orice principiu democratic. Concluzia este doar una – coaliția actuală s-a născut din dorința de a îmbogăți clanurile politico-oligarhice și nu are nimic comun cu interesele oamenilor. Încrederea într-o astfel de coaliție este subminată și nu are nicio șansă să dureze.

PPEM își propune să câștige alegerile locale, iar impreună cu primarii și consilierii noștri vom merge braț la braț spre Uniunea Europeană.

Iar după alegerile locale, prioritatea noastră va fi să oprim debandada din actuala guvernare și să readucem forțele cu adevărat pro-europene la guvernare. Iar acest lucru îl vom face împreună cu voi, cetatenii Republicii Moldova, cu cei care își doresc ca în această țară să domnească legea, ca Moldova să nu se întoarcă în trecut.

În final, aș vrea să revin la apelul meu către toți cetățenii din Republica Moldova, cei din țară și de peste hotare, să se implice efectiv în schimbarea lucrurilor din țară, să ne spună cine vor fi cei mai buni primari în localitățile lor de reședință pentru ca toți împreună, prin eforturi comune, să aducem Europa la noi acasă.”