Un interviu în exclusivitate cu liderul al Partidului Popular European din Moldova pentru pentru Deutsche Welle Berlin

La mijlocul lunii septembrie, Iurie Leanca, fost prim-ministru si ministru de externe al Moldovei, s-a aflat la Berlin pentru intalniri politice. Cu aceasta ocazie, Robert Schwartz a stat de vorba cu liderul PPEM.

DW: Domnule Iurie Leanca, ati avut o intrevedere, la Berlin, cu cancelara Angela Merkel. Cum i-ati prezentat situatia politica din Republica Moldova, cu doar cateva saptamani inaintea alegerilor prezidentiale?

Iurie Leanca: Am avut ocazia, din nou, sa ma intalnesc cu doamna cancelar si ma bucur foarte mult ca doamna Merkel mi-a dorit succes in campania electorala pentru aceste alegeri prezidentiale. Am vorbit despre temele principale pe care urmeaza sa le promovez in aceasta campanie, despre solutiile pentru problemele cheie cu care se confrunta Moldova. Am pornit de la ideea ca interesul national ar putea fi formulat in felul urmator – sa ducem o viata mai buna, mai decenta la noi acasa. Acest deziderat poate fi realizat doar printr-o miscare spre Vest, spre Occident, fiindca asta inseamna bunastare, prosperitate, stabilitate. Exemplul Statelor Baltice sau al Romaniei, ca sa nu mergem prea departe, e foarte graitor in acest sens. Bineinteles, pentru a trai bine si a ne integra in Occident, pentru a prelua experientele si a beneficia de sprijin politic si financiar e nevoie sa gasim solutii pentru problemele cheie. Problema cheie a Moldovei este coruptia si o justitie anchilozata in mentalitati invechite, cu interese obscure. Convingerea mea este ca fara Occident, fara europeni noi nu vom reusi sa reformam justitia. E nevoie de sustinere si presiune din aceasta directie. Aceste subiecte le-am discutat si la Berlin, dar le voi discuta si la Bruxelles cu liderii Comisiei Europene. Acestea sunt obiectivele mele principale nu doar in campania electorala, dar si ca viitor presedinte, in cazul in care voi castiga alegerile. Relatiile externe, care tin de competenta presedintelui, dar si reforma in Justitie trebuie sa fie prioritatile absolute.

DW: Cum credeti ca veti convinge electoratul din Republica Moldova ca subiectele de politica externe sunt vitale, atata timp cat in plan intern exista o perpetuua instabilitate politica, economica si fianciara?

I. L.: Nu sunt subiecte externe. Reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei, depolitizarea institutiilor de drept, in mod special – toate acestea urmeaza sa ne ajute sa aducem prosperitate. In momentul in care nu vor mai exista tot felul de “scheme” in diferite domenii, nu vor mai fi trucate licitatii, vor fi platite impozitele la buget, vor veni bani din afara, asa ca in perioada in care am fost prim-ministru. In 2014 am primit cea mai mare contributie la buget din partea Comisiei Europene, de la Berlin, Bucuresti samd. Sunt probleme cheie pentru viata noastra interna. Le putem rezolva impreuna si cu sprijinul partenerilor din afara – si asta inseamna in primul rand Occidentul. Aceasta este formula consacrata, care si-a demonstrat viabilitatea pentru cetatean.

Este adevarat, in Moldova exista o societate puternic deceptionata de clasa politica. Nu mai exista incredere in cuvintele, in promisiunile candidatilor. Tot ce pot sa spun eu este ca am facut tot ce am promis. Am promis regimul fara vize in UE – l-am obtinut. Am promis Acordul de Asociere – l-am semnat anul trecut. Am promis ca vom face reforma – iata ca am sprijinul din Occident, ceea ce este foarte important, cum spuneam. Exemplul Romaniei este unul foarte bun, modul in care a inceput sa fie acolo reformata justitia cu succes.

DW: Credeti ca un viitor presedinte Iurie Leanca are puterea politica, dincolo de vointa politica pe care o presupunem, sa stabilizeze situatia interna? Ma refer aici printre altele si la schimbarea in stil “italian” a cinci prim-ministrii intr-un singur an (2015)?

I. L.: Chiar daca presedintele Republicii Moldova este ales prin vot direct, competentele nu au fost modificate, nu au fost extinse. Dar diferenta dintre presedintele actual si viitorul presedinte este ca acesta din urma va avea un mandat puternic din partea cetateanului. Va avea mai multe parghii, nu doar de ordin legal, dar si de ordin moral, de a folosi sprijinul si presiunea din partea societatii si din afara, pentru a realiza acest echilibru. Avem nevoie de un presedinte capabil sa promoveze politici de depasire a acestor linii de divizare care exista in societatea noastra. Din pacate unii competitori promoveaza niste idei invechite, care duc la o dezmembrare si mai puternica a societatii.

Noi avem o agenda care ne permite sa ne axam pe ceea ce ne uneste. Si ne uneste in primul rand o chestiune elementara: dorinta de a trai bine in Republica Moldova. Avem nevoie de un proiect de tara, un proiect national. Eu am un asemenea proiect.

DW: Revenim la candidatul Iurie Leanca: aveti nevoie de sprijinul unui om puternic, cum ar fi Vladimir Plahotniuc, pentru a castiga alegerile?

I. L.: In scrutinul din 30 octombrie vor vota cetatenii Republicii Moldova. Pentru a castiga, am nevoie de sustinerea cat mai multor cetateni ai Republicii Moldova, fie cei care sunt in tara, fie cei care sunt in afara tarii noastre. Din pacate exista acest zvon lansat cu multa abilitate, as spune, ca as fi proiectul lui Plahotniuc, ca as fi candidatul lui. O spun foarte clar: PD-ul isi are propriul candidat, ceea ce inseamna ca toti membrii PD, inclusiv cei din conducere, vor promova acest candidat. Eu sunt candidatul PPEM, al membrilor si simpatizantilor acestui partid.

Vreau sa subliniez aici faptul ca sunt si candidatul sustinut din afara tarii, din Occident. Conteaza nu doar sa ajungi la putere, ci din prima zi sa stii ce faci. Am o echipa formidabila, e cea mai buna! Am viziuni foarte clare, strategii pe problemele cheie. Voi conta foarte mult pe comunicarea larga, directa, de la usa la usa, ca sa obtin aceasta incredere si sa obtin sprijinul de care am nevoie. Dar cum va spuneam, conteaza foarte mult si sprijinul din partea Bucrestiului, Berlinului, din Washington si Bruxelles. Sprijinul Romaniei este foarte important nu doar datorita faptului ca suntem de un neam si vorbim aceeasi limba. Suntem vecini si orice instabilitate in Moldova poate genera probleme in mod special pentru Romania. Pe de alta parte, Romania are si o datorie istorica de a ne ajuta sa depasim aceasta faza complicata.