Tineret

Organizația de tineret a Partidului Popular European din Moldova (TPPEM) a fost constituită la 11 octombrie 2015. Este o echipă de tineri entuziaști care crede în rolul decisiv pe care trebuie să-l aibă tineretul de azi în dezvoltarea Republicii Moldova. Tinerii PPEM doresc să educe o tânăra generație în spiritul valorilor democratice europene, a implicării politice și dezvoltarea gândirii critice – atribute cruciale pentru viitorii lideri.

Din start, TPPEM și-a propus să devină actori, nu spectatori pe arena politică. Grație autonomiei de care se bucură în cadrul PPEM, au la dispoziție mecanismele necesare de a decide singuri acțiunile, inițiativele și pozițiile prin care își exprimă opinia față de procesele politice care au loc în societatea moldovenească.

Unul din obiectivele pe termen lung a TPPEM este să devină cea mai tare aripă politică de tineret din Europa de Est. În acest context, organizația cooperează cu cele mai mari formațiuni politice de tineret din Europa, precum Junge Union, Youth of the European People’s Party (YEPP), European Democratic Students (EDS).

TPPEM sunt primii care au organizat Forumul European din Moldova cu participarea colegilor europeni, pentru a prelua cele mai bune practici și experiențe în domeniul politicilor publice de tineret. În viitor, se preconizează dezvoltarea acestui concept pentru a plasa interesele și preocupările tinerilor din Moldova în vizorul partenerilor de dezvoltare.

Viziunea TPPEM

Grație implicării tinerilor lideri integri și profesioniști în viața social-politică a țării, Moldova va reveni pe făgașul dezvoltării și prosperității. Nivelul corupției va scădea drastic, iar încrederea cetățenilor în justiția moldovenească va crește semnificativ. Datorită fondurilor europene care vor spori odată cu apropierea față de Uniunea Europeană, precum și a programelor antreprenoriale, tinerii vor avea locuri de muncă decente, va crește natalitatea și speranța de viață.

Misiunea TPPEM

Educarea tinerilor în spiritul valorilor creștin-democrației și implicarea lor în procesul decizional la toate nivelurile administrației publice locale și naționale. Crearea premiselor politice, economice și sociale necesare pentru dezvoltarea tinerilor și implementarea ideilor acestora în practică.

Principiile TPPEM

1. Principiul Egalității – dreptul fiecărui membru de a participa în condiții egale cu ceilalți la orice decizie, acțiune a TPPEM. Principiul egalității presupune şi protecția fiecărui membru împotriva oricărui tip de discriminare;
2. Principiul Libertății – libertatea de exprimare a propriilor opinii, cunoștințe şi idei, libertatea de acțiune şi inițiativă;
3. Principiul Solidarității – fiecare membru TPPEM trebuie să acționeze solidar pentru a asigura repartizarea echitabilă şi uniformă a obligațiilor, funcțiilor şi beneficiilor;
4. Principiul Responsabilității – angajează fiecare membru în procesul de dezvoltare a TPPEM;
5. Principiul Meritologiei – recunoașterea reciprocă a meritelor, inițiativelor şi acțiunilor de către membri, promovarea şi motivarea celor implicați.

Obiectivele TPPEM

– Instruirea continuă a tinerilor în vederea implicării ulterioare în procesul decizional;
– Promovarea tinerilor pe listele parlamentare și locale în proporție de 30 la sută;
– Promovarea principiului “toleranței zero” față de corupție în rândul tinerilor;
– Monitorizarea politicilor de tineret în domeniul social, economic;
– Evaluarea politicilor publice în domeniul educației;
– Abilitarea economică a tinerilor din licee şi universități;
– Dezvoltarea programelor de încadrare a tinerilor în câmpul muncii;
– Menținerea unui dialog continuu cu tinerii din diasporă.

Pentru mai multe informații puteți consulta următoarele documente:
1. Statutul TPPEM

2. Programul TPPEM

3. Manifestul TPPEM

Echipa

Team-1