Stimaţi concetăţeni!

În cei aproape 25 de ani de la declararea Independenţei, Republica Moldova nu a reuşit să se afirme ca un stat funcţional. Dimpotrivă, ţara s-a împotmolit în corupţie, furt şi incompetenţă, trecând prin etapa de „stat capturat” şi apropiindu-se, astăzi, de limita periculoasă a unui „stat eşuat”. În consecinţă, în momentul de faţă, Republica Moldova se află în derivă.

Actualul sistem al Puterii s-a epuizat, încrederea cetăţenilor în clasa politică de la guvernare a ajuns la cel mai jos nivel şi astfel, de facto, acest sistem nu mai are dreptul să existe. Republica Moldova are nevoie de o forţă politică nouă care, venind la guvernare, va şti chiar din prima zi cum să rezolve problemele ţării şi va restabili încrederea cetăţenilor în instituţiile statului.

Noi, delegaţii la primul Congres de constituire a Partidului Popular European din Moldova, am creat o forţă politică nouă, hotărâtă să debaraseze Moldova de un model de stagnare, injustiţie și corupţie. Obiectivul nostru strategic este crearea unui stat liber şi demn în baza modelului de dezvoltare european, model care şi-a dovedit eficienţa în mai multe ţări ce au trecut prin perioade de tranziţie similare şi pe care le-a ajutat să se refacă întru binele cetăţenilor lor.

În 2014, Republica Moldova a obţinut regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană şi a semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, un document strategic pentru reformarea şi dezvoltarea ţării noastre. Împreună cu partenerii europeni am elaborat un program, în cadrul căruia judecătorii din ţările Uniunii Europene ar lucra cu colegii lor moldoveni pentru a reforma sistemul național al justiţiei. Acelaşi lucru urma să se întâmple, gradual, şi în alte domenii importante – procuratură, achiziţii publice, combaterea concurenţei neloiale, a economiei tenebre sau a monopolurilor. Scopul acestor schimbări era modernizarea profundă a ţării şi a societăţii.

Am urmărit cu îngrijorare şi cu revoltă, de rând cu toți oamenii onești, degradarea dramatică a ţării după alegerile parlamentare din toamna lui 2014, când a fost creată coaliţia minoritară. Preocupată de hoţii şi de îmbogățirea unor grupuri de interese, această coaliție a neglijat în totalitate implementarea Acordului de Asociere la UE şi a subminat metodic şi iresponsabil perspectiva europeană a Republicii Moldova. Astăzi situaţia este mai grea decât oricând.

În pofida acestor realităţi, în prezent se propune o nouă, dar la fel de nefuncțională alianță, condusă de aceeași politicieni pretinşi „europeni”, dar compromişi ireversibil şi care şi-au pierdut orice credibilitate. Aceşti oameni deja au privatizat întregul stat! Totul este la cheremul lor – Justiţia şi Procuratura, Parlamentul şi Guvernul, mass-media. Totul este subordonat unui singur scop: protejarea averilor dobândite ilegal, îmbogăţirea lor şi protejarea autorilor unor crime care i-au făcut pe majoritatea concetăţenilor noştri şi mai săraci.

Suntem convinşi că, fără demontarea sistemului putred de guvernare a statului, schimbările reale sunt imposibile. Noi vom elimina viciile care distrug ţara, vom înlătura conflictele de interese din culoarele Puterii şi vom rupe cercul vicios în care politica este tratată ca business.

PPEM reprezintă generaţia politică nouă care crede că Uniunea Europeană este singura opţiune pentru asigurarea unui viitor sigur şi demn, pe care îl merită concetăţenii noştri. Suntem decişi să lucrăm împreună cu toţi cei care cred într-o Moldovă puternică şi demnă, pentru realizarea următoarelor obiective strategice:

  1. Crearea unui stat de drept ce încurajează inițiativa individuală, separarea reală a businessului de politică și asigură independența instituțiilor de stat care să acționeze în interesul cetățeanului. Partidul va depune toate eforturile pentru a pregăti statul pentru aderarea la UE, în care să nu mai existe tentative de „privatizare” a puterii şi de transformare a acesteia în cea mai profitabilă afacere personală. O justiție independentă trebuie să garanteze supremația legii și să ofere șanse egale pentru toți cetățenii. PPEM se angajează să creeze atmosfera de „toleranţă zero” faţă de corupţie;
  2. Schimbarea sistemului de administrare publică corupt şi depășit de timp. PPEM pledează pentru revizuirea fundamentală a sistemului de administrare publică pentru a-l face compact, transparent şi eficient. Considerăm necesară crearea unui sistem modern de management, orientat spre performanţă şi spre rezultate, de rând cu pregătirea şi consolidarea corpului de funcţionari publici profesionişti şi independenţi de factorul politic. Vom lansa o veritabilă vânătoare de profesioniști pe care să îi atragem în serviciul public național;
  3. Dezvoltarea societăţii civile şi asigurarea controlului public permanent asupra guvernării. PPEM va milita pentru stabilirea unor priorități clare pentru cheltuirea resurselor bugetare și crearea unor mecanisme de control public asupra acestora;
  4. Asigurarea bunăstării cetăţenilor prin crearea locurilor de muncă bine plătite. În acest sens, PPEM promovează dezvoltarea unei economii de piaţă socială, demonopolizată şi scoasă de sub controlul politic, unde dezvoltarea businessului mic si mijlociu și atragerea investițiilor sunt două priorități guvernamentale. Vom asigura imparțialitatea agențiilor regulatorii și vom promova crearea unui sistem economic deschis, în care întreprinderile publice-cheie, care în prezent servesc pentru extragerea unor beneficii personale sau partinice, vor fi privatizate sub controlul strict al unor agenţii recunoscute. Asigurarea unui nivel decent de trai pentru populația țării va ramâne o prioritate absolută;
  5. Vom asigura integrarea Moldovei în familia europeană, de care aparţinem în mod legitim.

Sarcina PPEM este de a veni la putere pentru a construi o altă Moldovă. Noi înţelegem că cetăţenii ţării noastre au viziuni diferite, dar niciunul dintre ei nu este ostil modelului de dezvoltare, propus de noi. Avem acelaşi crez, şi anume, suntem convinși că înapoierea, sărăcia, corupția, sentimentul de disperare şi inutilitate trebuie să rămână în trecut. Facem apel către toţi oamenii de buna-credinţă să se alăture acţiunii noastre pentru a construi cu încredere un viitor european pentru toţi şi pentru fiecare. Avem nevoie de solidaritate şi curaj pentru a întoarce țara oamenilor. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Adoptată la Chişinău, la 26 iulie 2015