„Stimați consilieri!
Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” a participat la alegerile din 14 iunie curent cu un program clar de activitate și cu o echipă de personalități competente și oneste. În primul rând, noi ne-am angajat în fața locuitorilor mun. Chișinău să luptăm cu corupția din Primărie și din Consiliul Municipal. Profitând de acest prilej, vreau să declar în numele tuturor membrilor fracțiunii noastre – noi în niciun caz nu vom renunța la această prioritate și ea va fi una fundamentală atât în activitatea echipei noastre în Consiliu, cât și în relațiile noastre cu celelalte fracțiuni.

Stimați colegi!
A trecut o lună după clarificarea definitivă a situației cu alegerea Primarului General al mun. Chișinău. Probleme sunt multe în capitala țării. Însă, până în prezent, nu au avut loc negocieri responsabile pentru crearea unei coaliții de guvernare în CMC.

Noi, membrii fracțiunii BE „PPEM-Iurie Leancă”, ne-am așteptat că după primele consultări va urma, în conformitate cu angajamentele asumate de reprezentații PL și Primarul general, activitatea în comun în scopul elaborării unui Program de Guvernare pentru Chișinău pentru următorii patru ani și vor fi partajate domeniile de responsabilitate și stabilite mecanismele de implementare. Așa încât din prima zi de activitate a CMC locuitorii Chișinăului să-și dea seama că la conducerea orașului au ajuns persoane responsabile, competente și oneste.

Noi vrem să reafirmăm public disponibilitatea noastră de a încheia o coaliție pro-europeană de guvernare a Chișinăului și condițiile noastre sunt pe cât de simple, pe atât de evidente, judecând după participarea noastră în campania electorală: ne dorim un acord centrat pe un program de acțiuni concrete, limitate în timp, cu rezultate scontate concrete, acest Acord trebuie să conțină o partajare efectivă a domeniilor de responsabilitate la guvernarea Chișinăului, cu pârghii eficiente de schimbare a lucrurilor, iar combaterea corupției să fie prioritatea noastră nr. 1.

Astăzi putem constata că negocierile privind crearea unei coaliții funcționale, transparente și responsabile nu au avut loc.

Ținând cont de cele expuse, în numele fracțiunii BE „PPEM-Iurie Leancă”, vreau să declar, că noi vom insista asupra pornirii neîntârziate a negocierilor efective, urmând ca rezultatul acestora să fie comunicat la timp și cât de transparent posibil chișinăuienilor – aceasta cu condiția că PL în genere are de gând să participe la formarea unei asemenea coaliții.

Fracțiunea noastră categoric respinge ideea de aplicare la nivelul mun. Chișinău a practicilor dezgustătoare și iresponsabile, aplicate de partidele parlamentare pe durata chinului de naștere a coalițiilor și guvernelor de după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, și care durează până în prezent.

Chemăm pe toți colegii din CMC, și pe cei de la PL în primul rând, la un comportament responsabil și onest în raport cu locuitorii mun. Chișinău, o lună fiind deja pierdută!

Ne dorim ca depășirea crizei politice și morale, în care Republica Moldova este adusă de politicenii corupți și iresponsabili, să înceapă cu capitala țării – mun. Chișinău, și să servească un exemplu pentru toată țara!”