1. Noi, membrii Fracțiunii BE PPEM declarăm retragerea semnăturilor de pe Acordul cu privire la constituirea Alianței.

2. Am acceptat aderarea la Alianță nutrind speranțe că existența ei ne va permite, într-o manieră transparentă, eficientă şi responsabilă, să contribuim la soluționarea problemelor urbei. Constatăm că și la nivel local promisiunile așa-zișilor pro-europeni nu sunt decât un paravan pentru scheme și interese personale.

3. Înainte de a trece la motivele retragerii semnăturilor noastre, declarăm că membrii fracțiunii PPEM nu au susținut nici un proiect de decizie care poate fi suspectat de abateri de la cadrul juridic existent.

4. Totodată, suntem profund indignați de faptul că pretinsele doctrine de partid, manifestate într-o manieră isterică şi populistă, au anihilat responsabilitatea comună a consilierilor în față urbei.

5. Fracțiunea noastră constată, că nu s-a reușit crearea unui parteneriat transparent între CMC şi Primarul General. În schimb, se dorește ca rolul CMC să fie redus la o anexă docilă al aparatului – netransparent, iresponsabil şi corupt al Primăriei. CMC-ului i se cere ca prin votul său să legifereze ilegalitățile comise de executivul local; CMC este obligat să digereze sutele de proiecte de decizii, moștenite din trecut în lipsa oricărei perspective clare de rezolvare a problemelor cronice şi strategice ale municipiului.

6. În schimb, noi, în calitate de consilieri, suntem nevoiți să ne consumăm cu respingerea unor proiecte absolut aberante, parvenite din partea subdiviziunilor Primăriei, cu impact dezastruos pentru oraş şi în spatele cărora se întrevăd univoc interesele meschine ale celor corupți.

7. Noi nu înțelegem de ce este boicotată realizarea acelor strategii de dezvoltare a orașului pe domenii, care ani în urmă au fost elaborate cu asistența financiară şi intelectuală din partea partenerilor de dezvoltare. În spatele birocrației și ineficienței din aparatul Primăriei, haosului cu transportul public, cu construcțiile neautorizate, împodobirii orașului cu gherete, benzinării și cazinouri se ascunde corupția înrădăcinată în Primăria Mun. Chişinău.

8. Nouă nu ni se oferă explicații, de ce tenderurile pentru reabilitarea străzilor centrale din Mun. Chişinău sunt câştigate de aceleași companii, care nu asigură nici calitatea lucrărilor şi nici termenii stabiliți de realizare. De ce într-un oraş pretins european trotuarele, chiar şi de pe străzile centrale, prezintă pericol pentru pietoni. De ce după tragediile care au luat vieți și calicit oamenii, nimeni de nimic nu e responsabil.

9. Fracţiunea PPEM NU DECLARĂ TRECEREA ÎN OPOZIŢIE, dar reafirmă lista de priorități pentru municipiu

Prioritatea ABSOLUTĂ pentru dezvoltarea municipiului este eliminarea corupției și conflictului de interese din cadrul Primăriei și Consiliului Municipal. Astfel fracțiunea PPEM propune pe termen IMEDIAT următoarele acțiuni:

I. Reformarea Primăriei, cu reducerea numărului de angajați și organizarea concursurilor publice;

II. Asigurarea unui control extern al utilizării banilor din bugetul municipal;

III. Adoptarea Regulamentului CMC și introducerea votului electronic;

IV. Crearea ghișeului unic și digitizarea serviciilor publice, introducerea circuitului electronic al documentelor și asigurarea trasabilității tuturor petițiilor;

V. Asigurarea transparenței în procesul de luare a deciziilor și implicarea societății civile.

Numai realizând aceste acțiuni pot fi implementate reformele necesare în domeniul sănătății, protecției mediului, modernizarea serviciilor de transport și dezvoltarea infrastructurii rutiere, atragerea investițiilor și colectarea taxelor, etc

Oazu Nantoi
Ala Nemerenco
Veaceslav Bulat
Ruslan Codreanu
Victor Lutenco