Zeci de tineri de la Partidul Popular European din Moldova (PPEM) au îndemnat cumpărătorii să renunțe la pungile de plastic în schimbul celor de hârtie. Ei au mers în această seară la supermarketurile din centrul capitalei și le-au oferit oamenilor câte o pungă din material biodegradabil.

Acțiunea s-a desfășurat în cadrul Zilei Mondiale a Mediului și a avut drept scop atenționarea locuitorilor din Chișinău despre impactul negativ al materialelor din plastic asupra mediului înconjurător, dar mai ales asupra sănătății. „Din toate deșeurile menajere, cel mai greu se descompun materialele din plastic – în 500/1000 de ani. Chișinăul este practic invadat de sacoșele de plastic care sunt aruncate nepăsător de locuitorii capitalei. Acțiunea vine să atragă atenția asupra acestei situații. Ne dorim să informăm și să educăm oamenii în spiritul unui mod sănătos de viață și a unui mediu curat”, spune Ecaterina Tcaci, reprezentantă a Tinerilor PPEM.

În numai o oră, aproape 500 de persoane au fost sensibilizate asupra pericolului pe care îl prezintă materialele din plastic. Cei mai mulți oameni au salutat inițiativa, iar unii au recunoscut că prima oară află cât de nocive sunt pungile de plastic. Acțiunea face parte din campania „Pentru un oraș sănătos” a echipei lui Iurie Leancă pentru Primăria capitalei.

UE a făcut o prioritate din reducerea folosirii pungilor de plastic. În luna aprilie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care statele-membre își asumă responsabilitatea ca până în anul 2025 să utilizeze în proporție de 80 la sută pungile biodegradabile.