Fracțiunea Blocului Electoral „PPEM – Iurie Leancă” din Consiliul Municipal Chișinău, în frunte cu consilierii Ala Nemerenco și Victor Lutenco, au organizat astăzi, 10 iunie 2016, o acțiune de protest împotriva defrișării copacilor de pe bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău. Potrivit acestora, deși Întreprinderea Municipală „Spații Verzi”, în urma consultărilor cu cetățenii, a promis că vor defrișa doar 280 de copaci din cei 400 preconizați, în final autoritățile au decis că vor tăia tocmai 366 unități.

„Am ieșit azi în stradă deoarece e imposibil să mai ai încredere în ceea ce fac întreprinderile municipale! 366 de copaci, printre care 54 platani și 181 tei, vor fi tăiați. Acest proiect de reabilitare nu s-a prezentat consilierilor nici până acum, de aceea, presupun că, pe locul lor, probabil, vor fi amplasate gherete, parcări și alte anexe”, a declarat Ala Nemerenco, consilier municipal PPEM.

Prezent la eveniment, consilierul municipal, Victor Lutenco, s-a arătat nemulțumit de abordarea iresponsabilă a Î.M. „Spații Verzi”, care nici măcar nu s-a oboist să întocmească acte corespunzătoare. „O listă a copacilor scrisă de mână – acesta este  documentul, care au fost prezentate drept bază legală pentru aceasta defrișare. Lipsă de respect pentru natură și lege”, a declarat Lutenco.

În timpul acțiunii, membrii PPEM au lipit pe copaci mesaje sugestive pentru autoritățile locale, cum ar fi: „Scoateți gheretele, nu copacii”, „Copacii nu iau mită”, „Nu ne tăiați respirația” etc. Locuitorii capitalei, care s-au alăturat evenimentului, au susținut inițiativa și au îndemnat organizatorii să stopeze această ilegalitate.

Astfel, în urma acestei acțiuni și la inițiativa PPEM, astăzi la orele 15:00, va fi convocată ședința fulger a Consiliului Municipal Chișinău pe marginea subiectului defrișărilor de pe bulevardul Ștefan cel Mare, la care au fost invitați reprezentanții tuturor fracțiunilor CMC, precum și reprezentanții Direcției Transporturi și Comunicații, Î.M. „Spații Verzi” și șeful Poliției Municipale.