Propunerea recentă a Consiliului Coaliției de guvernare de a consolida forțele parlamentare proeuropene a fost dezbătută astăzi, 24 iulie curent, de Consiliul Național al Partidului Popular European din Moldova (PPEM).

Președintelui PPEM, Iurie Leancă, a făcut o evaluare a situației social-politice din țară, a vorbit despre rezultatele obținute la un an de la organizarea congresului de constituire al partidului, dar și despre acțiunile de viitor. Unul din principalele subiecte abordate a fost propunerea recentă a alianței de guvernare adresată partidelor parlamentare proeuropene de a participa la eforturile de promovare a procesului de integrare europeană.

În cadrul discuțiilor, au fost exprimate viziuni diverse referitor la riscurile, dar și eventualele avantaje pentru activitatea de mai departe a partidului, în cazul în care va fi acceptată oferta majorității parlamentare. Majoritatea vorbitorilor au menționat necesitatea elaborării unor condiționalități clare pentru acceptarea propunerii, ținând cont și de sensibilitatea subiectului pentru societatea moldovenească. Totodată, membrii Consiliului Național au menționat că acceptarea acestei oferte ar putea oferi partidului șansa de a influența procesului de modernizare, în mod special de contribui la implementarea Acordului de Asociere.

Urmare a discuțiilor, prin majoritatea voturilor, Consiliul Național a decis să ofere un mandat Biroului politic al PPEM pentru inițierea dialogului cu alianța parlamentară în vederea elaborării unui parteneriat pe subiectul integrării europene.

Reamintim că la 20 iulie 2016, Consiliului Coaliției de Guvernare a lansat o invitație la dialog politic către forțele parlamentare proeuropene, scopul căreia este identificarea celor mai bune posibilități de colaborare constructivă și consistentă pentru susținerea căii europene a Republicii Moldova.