Şi pentru că cetăţenii sunt în drept şi trebuie să ştie ce s-a întâmplat cu votul lor, cred că este momentul să spunem lucrurile aşa cum sunt şi să nu le permitem unora să-şi justifice actul de trădare al electoratului pro-european. Miercuri am asistat cu toţii la un moment de cotitură în evoluţia partidelor democratice şi pro-europene – un moment care, mai târziu, ar putea conduce chiar la reconfigurarea scenei politice, dar şi a priorităţilor pe care le au unele partide, inclusiv în ceea ce priveşte viitorul ţării noastre.

De facto, am asistat la oficializarea unui parteneriat politic între PLDM, PD şi PCRM. Şi nu vorbim de un simplu vot, ci de înţelegerile şi jocurile de culise făcute înaintea acestuia. Este o abordare ce ne arată că cele trei partide ar putea avea un plan netransparent legat de viitorul Republicii Moldova. După ce am văzut cum au evoluat de facto lucrurile, putem spune ca PLDM şi PD au făcut o înţelegere premeditată cu PCRM, că nu au dorit de la bun început o alianţă pro-europeana, optând pentru una de interese, comodă, cu un guvern care să execute toate comenzile politice primite.

Rămân convins că au existat soluţii pentru crearea unei majorităţi stabile pro-europene, bunăoară, atunci când am fost vizitaţi de partenerii noştri europeni, care au fost lăsaţi să creadă că la Chişinău s-a ajuns la un angajament responsabil… Însă, din contra, după plecarea lor am urmărit cu toţii demararea în forţă a procesului de formare a coaliţiei cu PCRM, nu cu PL.

Toate cele trei partide poartă, într-o măsură mai mică sau mai mare, vina pentru situaţia în care ne aflăm astăzi, dar asta deja e istorie.