Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” își exprimă îngrijorarea față de întârzierea elaborării și votării în Parlament a noii legi cu privire la statutul municipiului Chișinău. „Categoric dezaprobăm acest comportament al guvernării minoritare, deoarece din el rezultă că guvernarea aşteaptă rezultatele alegerilor în cadrul cărora nu are nicio şansă să ocupe aceste două funcţii şi vrea să denatureze votul alegătorillor prin impunerea unui cadru juridic care ar limita competenţele primarilor aleşi. Această practică este absolut nedemocratică, iar mun. Chişinău riscă să devină ostaticul atitudinii absolut nedemocratice din partea guvernării centrale”, a declarat, în cadrul unui briefing de presă, Oazu Nantoi, candidatul blocului PPEM pentru funcția de primar al capitalei.

Reacția vine după ce pe 5 martie au fost create două grupuri de lucru care urmau să scrie legea, iar activitatea acestora a fost prelungită până la 31 iulie, când alegerile locale vor desemna noii primari și consilieri în toată țara. „Noi nu putem să acceptăm ca regulile de activitate, rolul primarului, statutul CMC să fie decise imediat după rezultatele scrutinului din 14 iunie şi eventual după turul doi, din 28 iunie, în funcție de rezultatul acestor alegeri”, a subliniat deputatul neafiliat, Eugen Carpov. În context, blocul „PPEM-Iurie Leancă” solicită deputaților să stabilească anul 2019 drept dată a intrării în vigoare a acestui proiect, indiferent de conținutul său, astfel încât cei aleși democratic să-și exercite mandatul în condițiile actualei legi. „În caz contrar, ne vom rezerva dreptul să ne adresăm Curţii Constituţionale şi să atacăm aceste legi”, a precizat Eugen Carpov.

Totodată, Eugen Carpov a spus că săptămâna aceasta, împreună cu Iurie Leancă, va prezenta Parlamentului și Secretariatului forului legislativ un proiect de lege elaborat de PPEM, care conține propuneri privind partajarea clară a competențelor și atribuțiilor primarului și a consiliului.

Atât competențele primarului, cât si ale consiliului sunt clasate pe domenii distincte de activitate: consiliul are patru domenii și primarul – nouă. Proiectul de lege mai stabilește atribuțiile pretorului și locul Preturii în sistemul municipal. Începând cu anul 2006, a fost elaborat un cadru legislativ nou în domenii precum finanțele publice, gestionarea patrimoniului și domenii de competență a autorităților locale. Astfel, inițiativa deputaților Leancă și Carpov armonizează prevederile Legii privind statutul mun. Chișinău la noile reglementări legale.

La fel, proiectul de lege vine cu o inițiativă de a spori autoritatea Primarului General al mun. Chișinău. În acest sens, primarul este din oficiu membru al Guvernului și se consolidează capacitatea lui de a administra problemele din oraș: colectarea taxelor și a impozitelor, stabilirea amenzilor, controlul asupra construcțiilor neautorizate etc.

În următoarele zile, proiectul va fi publicat pentru discuții publice cu societatea civilă şi experţii din domeniu.